Vredig kuieren door in stilte te zitten met mij, mijzelf en ik, voordat “de weg” vanzelf volgt.

Welkom lieve lezer,

Waarom zoeken naar “de weg”? Wie herkent zich in deze vraag? Ik zoek zelf in elk geval vaker “de weg”, maar de juiste afslag nemen valt nog niet mee. Moet het de juiste afslag zijn of kan ik gewoon een experiment aangaan en mijn hart volgen? De juiste weg is er waarschijnlijk niet. Een weg is al voldoende. Zou ik achteraf een verkeerde keuze gemaakt hebben, dan kan ik gewoon weer een weg kiezen. Zo van: deze weg werkt niet voor mij, dan maar een andere weg.

Tao van de Poeh

Voor het kennen van de weg,
Moeten we gewoon op weg.
Je dingen doen,
Liefst met plezier,
(dat hoeft niet dáár,
je kan ‘t ook hier)
Heel simpel op de Poeh-Manier.
Maar ga niet zoeken naar de weg
Want je zal zien, dan is hij weg!

Ik ben ik
En jij bent jij,
Dat weten we allebei;
Maar als je nu de dingen doet,
De dingen die jij kan,
Dan vind je heus de weg vanzelf,
En de weg komt achter je an!

Benjamin Hoff

Deze week was mevrouw merel aan de slag met het bouwen van haar nest. Zij maakt ook keuzes in het te gebruiken materiaal. Eerst zie ik haar slepen met allerlei takjes en twijgjes en later maakt ze dankbaar gebruik van de modder en afgestorven plantmateriaal. Als ze niet het juiste materiaal gekozen heeft, dan vliegt ze weer weg van haar nest en laat het ongeschikte takje in haar vlucht willekeurig vallen. Ik kan ervan leren dat in de natuur ook keuzes gemaakt worden. Niet geschikt, dan maar weer een andere kiezen.

Misschien is het dat. Ga niet zoeken naar de weg, want misschien is hij weg. Waar ik ben is “de weg”. Thich Nhat Hanh omschrijft dit in zijn boek “aankomen op aarde”: “Het lege pad verwelkomt je, geurig van gras en kleine bloemetjes, het pad bedekt met rijstvelden, draagt nog steeds de sporen van je jeugd en de geur van moeders hand. Kuier vredig!”

Vredig kuieren en “bewust zijn” met wat zich aandient is misschien wel “de weg”. In mijn dagelijkse “bewust zijn” meditatieroutine kuier ik  een tijdje in stilte van adem naar lichamelijke sensaties, geluid en “bewust zijn” met mijn geest. Vredig kuieren door in stilte te zitten met mij, mijzelf  en ik, voordat “de weg” vanzelf volgt.

Paul

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s