5 fasen van leven vanuit je hart

Je hebt wellicht gemerkt dat ik de titels van de blogs veranderd heb, zodat jij eenvoudiger de weg naar de inhoud kunt vinden. Voor mij is het soms een zoektocht om zoveel mogelijk lezers op weg te helpen in het omarmen van mindfulness of de individuele meditaties te schenken. Het bereiken van zoveel mogelijk lezers is geen commercieel doel, maar voor mij een moment van erkenning van mijn harde discipline om elke zondagmorgen op tijd op te staan en een blog met de wereld te delen. Delen van deze blog of de andere blogs stel ik zeer op prijs.

Vandaag misschien voor de trouwe lezer van de blog een herhaling van vele weken geleden. En eerlijk gezegd kon ik de eerdere blog van “leven vanuit je hart” ook niet meer zo snel vinden.

Voor de tekst van deze week heb ik dankbaar gebruik gemaakt van het boek “Krachtig en gelukkig leven in het nu” van David Dewulf. Het boek geeft vele mensen de kracht en de moed om het pad van heling en heelheid te bewandelen.

Vaak is communicatie met de ander of anderen vanuit een pijnlijke ziel heel erg moeilijk. Vermannen is niet altijd het antwoord. De hardheid die vermannen oproept, komt meer voort uit strijdgewoel op een slagveld. Het strijdgewoel hoef je niet op te zoeken. Als ik bedenk hoezeer onze geest en lichaam samenwerken om allerlei reparaties op ons als mens uit te voeren, dan is het in elk geval de moeite waard om vooral bij mijzelf of jezelf te blijven. Dit kan heel goed door stiltemomenten op te zoeken en naar jouw innerlijke stem te gaan. “Je bent niet wat je denkt.”

Als je niet begrepen wordt

door gehechtheid en afkeer,

is er iets anders wat jou door

het leven beweegt:

je hart.

J. Kornfield

Het leven heeft vele moeilijke en uitdagende momenten. Het is erg gemakkelijk om te gaan pantseren en verharden. Onze stem en daden worden hard. Zodra je beseft dat dit niet werkt om echt gelukkig te willen zijn, zoek een andere weg. Deze weg kan niet gevonden worden in boeken, cursussen of woorden van anderen. De enige plaats waar je kunnen weten wat echt juist is voor je, is diep binnenin. Het vraagt om stil te worden en te luisteren. Alleen dan is jouw hartstem te horen.

Je hartstem spreekt altijd zacht. Soms kun je haar niet horen omdat er teveel gedachten zijn, te veel doelen of te veel opinies van anderen. Je weet niet meer wat juist is omdat iemand naar wie je opkijkt iets anders zegt dan wat jij diep van binnen voelt.

Stil worden.

Ruimte maken.

Diep luisteren.

Antwoorden vanuit je hart.

Met behulp van een kleine glimlach kun je in contact komen met de weg van het hart. Een glimlachende energie cultiveert een net-oordelende attitude en mildheid voor jezelf, de ander en de wereld. Dit schenkt ruimte  aan wat er is.

In de vijf fasen van deze hartmeditatie, bedoeld om de kwaliteiten van het hart te ontwikkelen, bepaal jij zelf of je de volgorde van de eerste drie fasen volgt of niet. Deze meditatie kun je zittend, staand of liggend uitvoeren. Het gaat erom jezelf toe te laten helemaal hier te zijn en te ontspannen in dit moment. Eventueel kun je een paar keer diep inademen en bij het uitademen helemaal loslaten. En dan de adem gewoon zijn natuurlijke ritme laten volgen.

EEN. De glimlach bij jezelf oproepen

In deze fase ga je actief bepaalde kwaliteiten in je hart inademen. Het gewaar worden van je gelaat. Zie of je een zachte glimlach kunt toelaten. Gewoon een prachtig glimlachend gezicht laten verschijnen en ervaren wat dit doet met je gelaat. Het kan helpen daarbij een beeld op te roepen van een glimlachend iemand die je kent of waar dan ook ontmoet hebt.

Adem in het gewaarzijn van die zachte glimlach, een ruimte van openheid, toelaten en laten zijn. Vervolgens laat je de glimlachende aandacht afdalen van je keel naar je hart en gewaarworden van je gevoelens die hier nu aanwezig zijn, zonder te oordelen of iets anders te willen.

Wat je ook aantreft, het is OK. Gewoon ruimte geven en blijven ademen met wat er nu is.

De kwaliteiten in ons hart inademen kan door de volgende woorden te gebruiken: “moge ik gelukkig zijn, moge ik gezond zijn, moge ik veilig zijn, moge ik beschermd zijn.” Je aandacht blijft gevestigd op jouw hart. Ervaar wat deze wens met jou doet. Blijf daar een tijdje bij.

TWEE. De glimlach van een goede vriend oproepen

Laat een goede vriend of iemand waarmee je goed overweg kunt tevoorschijn komen in je verbeelding en wens hem dan diezelfde kwaliteiten toe: “moge jij gelukkig zijn, moge jij beschermd zijn, moge jij gezond zijn, moge jij veilig zijn, moge jij beschermd zijn.” Zeg die woorden met een diepe intentie.

DRIE. Een neutraal persoon oproepen

In deze fase laat je een persoon verschijnen jegens wie jij een neutraal gevoel hebt. Het kan een collega zijn of iemand die je gewoon regelmatig ziet in de winkel. Geef ook deze persoon je positieve wensen: “moge jij gelukkig zijn, moge jij beschermd zijn, moge jij gezond zijn, moge jij veilig zijn, moge jij beschermd zijn.” Neem waar wat er veranderd in je gevoel als je deze woorden toewenst.

VIER. De persoon oproepen met wie je het moeilijk hebt

In deze fase denkt je aan de persoon met wie je het moeilijk hebt. Als je deze persoon oproept, kun je wat spanning ervaren. Ga na of je deze persoon toch het positieve kunt toewensen vanuit je hart. “Moge jij gelukkig zijn, moge jij beschermd zijn, moge jij gezond zijn, moge jij veilig zijn, moge jij beschermd zijn.” Net als jij, wil deze persoon gelukkig zijn en vrij van pijn en lijden.

VIJF. De integrerende fase van personen

In deze fase worden we onszelf gewaar en laten we ook jezelf, de goede vriend en de neutrale persoon verschijnen in de cirkel. Gebruik nu de woorden: “mogen wij gelukkig zijn, mogen wij beschermd zijn, mogen wij gezond zijn, mogen wij veilig zijn, mogen wij beschermd zijn.” Zie hoe iedereen deze wens ontvangt en ervaar hoe moeilijk of gemakkelijk het is voor jou om deze wens aan iedereen te schenken.

De positieve wensen kun je nu nog uitbreiden naar iedereen en alles die je nu in gedachten brengt. Laat alles aangeraakt worden door de kwaliteiten van het hart. Je kunt daarbij de woorden gebruiken: “mogen alle wezens gelukkig zijn, mogen alle wezens beschermd zijn, mogen alle wezens gezond zijn, mogen alle wezens veilig zijn, mogen alle wezens beschermd zijn.”

En nu loslaten en gewoon ontspannen in het gewaarzijn van de adem en je lichaam, en je ervaring verwelkomen zoals die zich aandient. Het aanraken met die kwaliteit van zachtheid, tederheid en openheid, en dit moment appreciëren zoals het is.

Zie of je vanuit een zachte, innerlijke glimlach kunt kijken naar de wereld die zich ieder moment aandient in al haar facetten, en herinner je misschien de mogelijkheid om het volgende moment vanuit je hart te ontmoeten.

Als je niet begrepen wordt

door gehechtheid en afkeer,

is er iets anders wat jou door

het leven beweegt:

je hart.

J. Kornfield

Ik besef dat het een hele uitdaging is om de vijf fasen van leven vanuit je hart te omarmen. Toch weet ik uit ervaring dat wanneer ik deze oefening vaker doe en de momenten sneller uitvoer in plaats van te wachten totdat iemand op mijn ziel trapt het een hele verademing is om op deze wijze naar de wereld te kijken.

Leven vanuit het hart zal ik volgende week verder uitbreiden. Dit alleen maar om jou misschien wel de weg naar je hart te wijzen.

Leven vanuit het hart is een vorm van bewust zijn van de tijd dat je werkelijk geleefd hebt.

Paul

3 gedachtes over “5 fasen van leven vanuit je hart

  1. Mooie stukjes schrijf je … en je hart volgen ..probeer het al heel lang.. en soms is het makkelijker met een steuntje van een ander … en positieve gedachten helpen.. … fijne zondag..

    Like

    1. Dank je. Hopelijk vind jij steun in mijn blogs. Het volgen van het hart is misschien minder moeilijk als je bedenkt dat het hart het eerste in jouw ontwikkeling tot mens aanwezig was. Het hart is het eerste wat in de celdeling tijdens de zwangerschap aangemaakt wordt. Dus het meest vertrouwde dat je vanaf het prille begin bij je hebt en jou gemaakt heeft tot wat je nu bent. Mooie zondag.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s