STILTE vinden

Stilte, of de mogelijkheid gewoon te zitten en niets te doen,  is een aan te leren eigenschap.

Als je beter wil functioneren en gelukkiger wil zijn, dan is het essentieel dat je leert hoe? 

Christine Carter, november 2014.

Herken je dit? Geen vrije tijd voor stilte? Hier volgt een verrassende en eenvoudige oplossing.

Stilte, of de mogelijkheid gewoon te zitten en niets te doen, is een aan te leren eigenschap. Als je beter wil functioneren en gelukkiger wil zijn, dan is het essentieel dat je leert hoe? Christine Carter, november 2014.

Hoewel ik denk dat ik in mijn jeugd een groot deel spendeerde aan dagdromen, doe ik dit nu nog zelden. Soms betrap ik mijzelf onder de douche staand, dat ik gewoon daar sta en mijzelf weer op het pad wil brengen, dat ik minder water wil verbruiken.

Nog maar zelden laten we onszelf toe om in de ruimte te staren. Zoals zovelen, voel ik mij schuldig als ik niets doe en het ongemak van “niets doen” ontmoet.

Het lijkt erop dat we als mensheid productieve multi-tasking machines zijn geworden. We kunnen meer doen, veelal sneller, dan we ooit gedacht hadden. De fabuleuze techniek geeft ons tonnen meer tijd om te werken, onze e-mails af te handelen en via sociale media een moderne familie te zijn. Tijd die onze grootmoeders gebruikten om eigen voedsel te produceren of handmatig de was te doen. Ja. Wij kunnen nu veel meer tijd besteden aan …….. van alles en nog wat.

Dus nu we zoveel tijd over hebben om te werken waar vorige generaties nooit van gedacht hadden dat het ooit mogelijk zou zijn, eigenlijk ook nooit verlangd zouden hebben, zijn wij aangekomen bij een tekort aan tijd. We verlangen naar tijd?

Het is waar, maar er is ook nog iets anders werkzaam in de huidige maatschappij. We zijn slechter geworden in niets doen, werkelijk heel slecht in niets doen.

Kijk om je heen. We kunnen niet eens meer ten seconden op een lift wachten zonder onze smartphones te checken.

Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat we niet eens meer in staat zijn om te niksen. Stilte lijkt een intolerantie te zijn geworden. In plaats van gewoon uit het raam kijken verdoen we onze tijd met facebook. Herkenbaar?

Wij mensen hebben stilte echter nodig om onze batterij op te kunnen laden. De constante stroom van externe stimulaties die we door TV, computers, smartphones enzovoorts, veroorzaakt wat neurowetenschappers  als “cognitieve overbelasting” duiden. De gevolgen zijn dat we alle energie door de dag weggeven en niet meer opladen.

Hier is de oplossing. Als we beter en gelukkiger willen functioneren, moeten we opnieuw leren hoe we stil kunnen zijn. Als we voelen dat er niet genoeg tijd is gedurende de dag om alles gedaan te krijgen, dan wensen we dat we meer tijd hadden. Maar we hebben niet meer tijd nodig. We hebben meer ryst en stilte nodig. Stilte om opnieuw op te laden. Stilte zodat we kunnen voelen wat we ook voelen. Stilte zodat we eigenlijk het leven kunnen genieten zoals we het leven.

Als je bedwelmd raakt van het tekort aan tijd:

 • Stop
 • Bedenk wat je harder nodig hebt dan tijd (om te werken, of afhandelen van taken) is vrije tijd, zonder enige stimulatie.

Als samenleving, moeten we niet alleen stilte tolereren, maar het vooral gaan cultiveren. Helaas is het nog niet gecomplementeerd.

Hoe cultiveren we rust:

 • Dompel je onder in stilte door je radio en telefoon uit te zetten.
 • Eet zonder zicht op de smartphones of televisie.
 • Maak buiten een lekkere wandeling, bij voorkeur buiten is de natuur, zonder smartphone of muziek. Als je dit moeilijk lijkt, probeer het een paar minuten per dag en breid het dan met minuten per dag uit.
 • Gewoon oefenen. Het zal eenvoudiger worden en de voordelen worden langzaam merkbaar.
 • Tot slot. Vergeef jezelf de volgende keer als je ontdekt dat je blanco in de ruimte staart. Je verdoet geen tijd. Je probeert opnieuw de stilte te vinden.

Als je het vinden van de stilte moeilijk vindt? Bedenk dat je er elk moment van de dag opnieuw mee kunt beginnen.

Een gedachte over “STILTE vinden

 1. Goedemiddag Paul, weer heel mooi geschreven en goed doordacht.
  Elke ochtend voor je gaat werken even een heerlijke wandeling maken waarin je niemand tegen komt en alleen en één bet met de natuur…. geweldig… Avantis ie er een hele mooie plek voor…. Groeten en een mooie zondag…Will

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s