Stap uit je hoofd.

Alleen door voortdurend te blijven oefenen in elkaar afwisselende aangename en onaangename situaties verwerven we echte kracht. Wanneer we accepteren dat pijn inherent is aan het leven, en we vanuit dit inzicht ons leven leiden, scheppen we condities voor geluk. Suzuki Roshi

Een paar weken geleden ging mijn blog over Minfulness als hype. Vandaag wil ik jou een inkijk schenken in mindfulness.

We kennen allemaal de “automatische piloot” die ons kan overvallen. Automatische patronen die wellicht op een gegeven moment als hindernissen kunnen worden ervaren.

Hindernissen kunnen zijn: verlangen, afkeer, slaperigheid/dufheid, rusteloosheid of twijfel.

Het is belangrijk ons te realiseren dat we niet kiezen voor hindernissen. We kiezen er niet voor om rusteloos te zijn, maar merken opeens dat het moeilijk is om te blijven zitten, omdat we ons rusteloos voelen.

Vrijwel altijd als we het gevoel hebben dat ‘het niet lekker loopt’, zullen we een van bovengenoemde vijf hindernissen kunnen herkennen.

Mindfulness leert niet hoe we van deze hindernissen afkomen, maar hoe we ze herkennen en er op een of andere manier mee kunnen omgaan. Deze andere manier van omgaan houdt in dat we de hindernissen toe kunnen laten als onderdeel van onze ervaring zonder er volledig aan overgeleverd te zijn. Hiermee hervinden we een stuk vrijheid die verloren gaat als we altijd automatisch reageren op onze hindernissen. Mindfulness oefeningen proberen helpend te zijn om de hindernissen tegen te komen en er mee te oefenen, zodat we  ze op den duur ook in ons dagelijks leven beter kunnen herkennen en er anders, en misschien wijzer, mee kunnen omgaan.

Gelukkig zijn er bij het oefenen van mindfulness niet alleen hindernissen, maar ook factoren die ons kunnen helpen bij het ontwikkelen van mindfulness.

Helpende factoren zijn: niet oordelen, geduld, eindeloos opnieuw beginnen, vertrouwen, niet streven, acceptatie, loslaten, mildheid en vriendelijkheid.

Mindfulness leert je af en toe ‘uit je hoofd te stappen’, beter gezegd, te herkennen als er zich een hindernis aandient, en er anders, misschien wijzer, mee te kunnen omgaan.

Misschien kun je vrijheid hervinden door niet meer automatisch te reageren op je hindernissen door er mee te oefenen. “Stap uit je hoofd.”

Alleen door voortdurend te blijven oefenen in elkaar afwisselende aangename en onaangename situaties verwerven we echte kracht. Wanneer we accepteren dat pijn inherent is aan het leven, en we vanuit dit inzicht ons leven leiden, scheppen we condities voor geluk. Suzuki Roshi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s