STEMMEN

De mensheid heeft het web van het leven niet zelf gewoven. We zijn een draadje in dat web. Alles wat we het web aandoen, doen we onszelf aan. Alles is met elkaar verbonden. Alles verbindt.

Misschien denk je: “Neen. Niet alweer een stemadvies.” Ik ga je vandaag niet voorschrijven of je moet gaan stemmen of waarop je moet gaan stemmen. De keuzes zijn aan jou. Deze blog geeft mijn overwegingen weer.

De verkiezingen van 15 maart 2017 gaan ergens over. Tenminste dat is als we politici moeten geloven. Er is geen politicus nodig om mij dat te vertellen. Ik heb sterk de indruk dat elke keer dat we stemmen het ergens over gaat.

Het stemrecht is een zwaar bevochten recht en misschien wel het enige recht dat we in een democratie hebben. Voor de rest zijn er wetten en regels waar we ons aan te houden hebben. Daarom is het stemrecht voor mij heel belangrijk.

Als ik ga stemmen, dan meng ik mij in de discussie in Tweede en Eerste kamer. Degene die mijn stem vertegenwoordigd zal op punten in de Kamer zijn zegje doen en mij daarmee vertegenwoordigen. Tenminste zo voelt dat voor mij.

Natuurlijk weten we allemaal dat er voor de verkiezingen hele debatten, zeg maar mogelijkheden voor het presenteren van partijstandpunten, in kranten en media zijn. Niet elke partij wordt elke keer uitgenodigd en dan krijg je al een gekleurd beeld.

De vraag bij mij: “Leef ik in een democratie of leef ik in een mediacratie?”

Omdat ik niet zo graag een vooraf ingekleurd beeld van een ander opgedrongen wil krijgen, neem ik in alle rust en vrijheid van denken vooraf alle partijstandpunten door. Dat laat ik dan rustig op mij inwerken en ik kies voor mij de belangrijkste thema’s uit de programma’s en lees nog eens kritisch partijstandpunten.

Vooraf heb ik voor mijzelf al een aantal thema’s die voor mij van belang zijn. Er komt een moment dat ik in allerlei scheikundige eenheden uiteen val en voeding wordt voor alles wat dan leeft. Voordat het definitieve persoonlijke verval intreedt wil ik graag een aantal thema’s nalaten voor degenen die dan verder leven.

Ik besef dat na de verkiezingen de partijen die de regering gaan vormen onderhandelen over elkaars partijstandpunten. Onderhandelingen die in het voordeel of in het nadeel van mijn overwegingen kunnen zijn. Toch stem ik omdat ik hoop dat mijn standpunten vertegenwoordigd zullen worden.

Als ik hoop uitspreek, dan lijkt dit het onbedachte van wanhoop. Wanhopig ben ik nog niet, maar ik hoop op een kentering in korte termijn denken van de politiek. Hopelijk wordt het tijdsgewricht 2017 voor velen op deze wereld misschien wel een positieve verandering voor de verre toekomst.

Ik kijk niet zozeer op korte termijn, maar vooral op de langere termijn.

Chief Seattle gaf in 1854 een speech, waarvan de inhoud nog steeds actueel is.

De mensheid heeft het web van het leven niet zelf gewoven. We zijn een draadje in dat web. Alles wat we het web aandoen, doen we onszelf aan. Alles is met elkaar verbonden. Alles verbindt.

Chief Seattle gaf voor eens en altijd weer dat de aarde niet zomaar gegeven is. Wij zetten onze voetstappen in het overgebleven stof van onze overleden voorouders. Voor mij een belangrijke  denkwijze over een toekomstige wereld.

Natuurlijk heb ik maar een stemrecht. Er zijn 13 miljoen kiesgerechtigden in Nederland. Je zou kunnen denken: “Wat maakt mijn stem voor een verschil?” In 2012 was de opkomst 74,6 % van de kiesgerechtigden. Dus brachten 25,4 % van de kiesgerechtigden geen stem uit. Een op de vier kiesgerechtigden ging niet stemmen. Dat is erg jammer.

De geschiedenis leert ons dat jouw stem de toekomst op korte en lange termijn bepaald.

Mijn persoonlijke thema’s zijn in deze blog niet zo van belang. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke belangen, maar kijken naar het grote geheel voor de toekomst, jouw toekomst en die van de opvolgende generaties, maken het stemmen belangrijk.

Ik wil deze blog vandaag sluiten met de wens dat jij in alle vrijheid een keuze maakt op wel te gaan stemmen of niet te gaan stemmen.

De mensheid heeft het web van het leven niet zelf gewoven. We zijn een draadje in dat web. Alles wat we het web aandoen, doen we onszelf aan. Alles is met elkaar verbonden. Alles verbindt.

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “STEMMEN

  1. Paul, mooi weer je blog te lezen in het zonnetje met een kop koffie. Stemmen…. wat ik jammer vindt is dat de mensen die niet zijn gaan stemmen vaak het hardste klagen! Door niet te stemmen accepteer de gekozen regering…. en dan over 4 jaar ben jij pas weer aan zet om je stem te laten horen.
    Laat je stem voor de komende 4 jaar op 15 maart 2017 horen …….. fijne zondag….Groeten Will

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s