LENTE

De lente is ontwaakt. 

Tijdens het typen van deze blog heb de keuze. Door mijn hoofdtelefoon luisteren naar achtergrondmuziek of luisteren naar het geluid van de wakker wordende vogels. Voor het laatste heb ik gekozen. Het grote voordeel van het luisteren naar de vogels is dat ik hun niet kan verstaan en niet weet wat ze elkaar vertellen. Ik word dus niet afgeleid door woorden en kan mij concentreren op de blog.

Wat is het mooie van vroeg opstaan?

Vroeg opstaan laat mij genieten van de ontwakende vogels. Het vrolijke gekwetter en gefluit geeft mij een vrolijk gevoel. Zo in de ochtendschemer zie ik dan de vogels voorzichtig hun schuilplaats verlaten voor hun dagelijkse bad en op zoek gaan naar hun ontbijt.

Hoe ruikt het buiten en hoe voelt de lentetemperatuur in de vroege ochtend? Het zijn voor mij ontluikende ontdekkingen na een winter van een verwarming genoten te hebben.

Zelf vind ik et fijn om iets eerder op te staan en lekker voor de open deur of buiten mijn ochtendmeditatie te doen. Wel wat aan de frisse kant, maar ik hou van de verse ochtendlucht die ik dan kan inademen. Mijn voorjaarsschoonmaak van mijn longen.

Wat is mooi aan het maken van een dagelijkse wandeling?

Voor mij is het gevoel van een wandeling erg prettig. Ik hoef maar te kijken, te luisteren en te observeren. Niets hoeft en ik bepaal mijn eigen wandelroute. Ga ik gehaast of kuier ik lekker door bos en heide?

Voor mij is een kuierende wandeling een moment van zijn met wat er om mij heen is. Van muggenvleugel tot panoramisch beeld. Alles komt nu in het voorjaar extra in mijn zintuigen binnen. De geuren, de lucht en de wijdse blik op de omgeving. Lekker om zo elke dag een wandeling te maken.

Oeps tuinieren of niet?

Al vaker heb ik in mijn blog geschreven over geluiden van allerlei apparatuur die buiten gebruikt wordt om op te ruimen en te poetsen. Tja. Sommigen vinden het prettig om buiten ook alles schoon te hebben.

Ik ben niet zo opruimerig aangelegd. Mijn genieten in de tuin is observeren hoe het mos tussen de voegen van de tegels op het terras een vierkante millimeter genoeg vindt om haar wortels uit te slaan. Als ik dan met mijn vergrootglas kijk, dan zie ik zelfs dat het mos miniatuur bloemaren heeft. Cool. Ik laat het mos in mijn cottage tuin gewoon groeien.

Oei. Dan zijn er nog allemaal die takjes van uitgebloeide planten van vorig jaar. Nou ik breek het af en laat het gewoon liggen. De border hoeft voor mij helemaal niet een schoon en geschoffeld modderplekje te zijn. Neen. Ik kan genieten van de vogels die er hun nestmateriaal uitzoeken en allerlei insecten die tussen alle afgestorven takjes en blaadjes rondkruipen. De op mijn terras knoeiende merel neem ik voor lief. Even de bezem hanteren en weg zijn de kruimels.

Voor mij is tuinieren meer genieten dan veel doen. Ja. Ik ben erg snel klaar om mijn tuin weer klaar te maken voor het voorjaar. Insecten en vogels helpen mij daarbij een handje.

Weer eens lekker buiten zonder jas.

Of ik nu wandel of in de tuin werk of in de tuin zit. Heerlijk om de voorjaarszon weer op mijn huid te voelen. Heerlijk om niet helemaal ingepakt buiten te zijn.

Zo genietend van de vogels, uitlopende planten, vissen en salamanders in mijn vijvertje. Een paar steentjes in de vijver opzij schuiven en zien hoe de libellelarven al kleine libelles zijn geworden en nu in het vijvertje uitgroeien tot de mystieke insecten die later in de zomerzon rondvliegende helikopters zijn. Het zijn mijn ongeleide natuurlijke drones. Bekijk maar eens een op een tak uitrustende libelle. Machtig mooie diertjes.

Oei ik dwaal af. Ik was bij het zonder jas genieten van de eerste zonnestralen. Mijn foto is een weerspiegeling van de zon in een ven. Wat ik niet ze is het onderwaterleven, maar ik kan genieten van de honderden insecten die net boven het wateroppervlak hun wegje naar een kortstondig leven opzoeken.

Dan is er nog het nieuwe leven aan bomen en planten. Ik kan genieten van alle groei en bloei buiten. Alsof de planten ook een uitbundig lentedansje maken. Zo van. Laat ik alles maar eens gaan versieren met vers groen blad en allerlei prachtige bloemen. Elke bloem aan de appelboom wordt straks een appel. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ga maar eens zonder jas naar buiten en geniet van de voorjaarszon. Als de hogere temperatuur en voorjaarszon flora en fauna tot leven brengen, dan zal het ook wel goed voor mij zijn. Uiteraard niet teveel zon, teveel zon is niet goed voor je.

LENTE brengt mij in een nieuwe staat van aanwezig zijn. Misschien kan ik dit op 21 mei aanstaande op jou overbrengen. De tijd voor een mindful wandeling zal op 21 mei van 09.30 uur tot 10.30 uur zijn. De plaats van vertrek, aankomst en de financiële bijdrage maak ik later bekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s