De vicieuze cirkel

De vicieuze cirkel

Als ik blijf kijken

zoals ik altijd heb gekeken,

blijf ik denken

zoals ik altijd heb gedacht.

Als ik blijf denken

zoals ik altijd heb gedacht,

blijf ik geloven

zoals ik altijd heb geloofd.

Als ik blijf geloven

zoals ik altijd heb geloofd,

blijf ik doen

zoals ik altijd heb gedaan.

Als ik blijf doen

zoals ik altijd heb gedaan,

blijft mij overkomen

wat mij overkomt.

Maar als ik nu mijn ogen sluit

en ik voel mijn ware ik van binnen,

dan kom ik deze cirkel uit

en kan ik steeds opnieuw beginnen.

 

Auteur voor mij onbekend.

 

Deze vicieuze cirkel kan voor vele mogelijkheden open gesteld worden. ‘Als ik niet ga sporten zoals ik altijd heb gedaan, dan ………. .’ Je kunt zo vele cirkel redeneringen, vicieuze cirkels, voor jezelf invullen. Misschien wel leerzaam om het eens uit te proberen. Vaak weet je het antwoord op jouw vicieuze cirkel waarin jij je begeeft.

Het is de mens eigen om in cirkels te redeneren. Stel je nu eens een cirkel voor. Als je er de schaar in zet, dan is de cirkel doorbroken en kun je het omvormen tot een lijn. Misschien wel de lijn om van A naar B te komen.

Het streven om vooruit te komen is niet altijd een helend streven. Neen. Wellicht is het een goede optie om de vicieuze cirkel in woorden voor jezelf eens te doorlopen. Het met eigen woorden doorlopen is dan meteen een manier om jezelf een volgende stap te gunnen.

Als je stil staat bij je eigen vicieuze cirkel, dan kan het zomaar zijn dat je deze aan het einde kunt doorbreken. Elke keer dat jij je eigen vicieuze cirkel doorbreekt, opent zich een nieuwe deur waar jij doorheen kunt lopen.

In de mindfulness wordt de vicieuze cirkel meditatief doorlopen op het moment dat je ontdekt dat je aan het begin van de vicieuze cirkel staat. Je stopt, gaat naar je ademhaling en bedenkt helpende en niet helpende acties. Het is dan mooi om inzicht te krijgen in de helpende acties en dan weer verder te gaan. Bewust verder te gaan en niet te blijven hangen in je cirkel redeneringen. Maar eerst bewust worden van je eigen patroon met automatische handelingen of redeneringen.

Laat zo eens je gedachten gaan over vicieuze cirkels en bedenk dan zelf het antwoord op het doorbreken van de cirkel. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen, als bewaker van zijn eigen zijn, een oplossing kent voor zijn eigen vicieuze cirkel. Kom je er zelf niet uit, vraag dan een ander om samen met jou door jouw vicieuze cirkel te redeneren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s