Niet alles is wat je denkt dat het is!

Niet alles is wat je denkt dat het is!

De foto van een berenklauw is een voorbeeld voor de blogtekst van vandaag. De robuuste plant met haar mooie grote bloemschermen ziet er zeer onschuldig uit. Het aanraken van deze plant levert in combinatie met zonlicht een pijnlijke ervaring op. Het resultaat zijn lelijke pijnlijke brandwonden. Je hand of arm zwelt op en je krijgt zo ongeveer letterlijk een berenklauw.

In de maakbare wereld, de  wereld door onze ogen, heeft ooit iemand de decoratieve berenklauw geplant in tuin en park. En nu verspreidt deze berenklauw zich razendsnel door bossen en velden. Wat je ziet, de schoonheid van deze plant, is een niet wat je denkt dat het is. Niet alles is wat je denkt dat het is.

Niet alles is wat je denkt dat het is!

De mosselen en oesters zijn normaal gesproken een gezonde voeding. Vol met gezonde mineralen. Toch kent de mossel en de oester gevaarlijke ingrediënten die wij mensen hebben toegevoegd, zonder ook maar ooit te hebben stilgestaan bij de gevolgen van onze maakbare wereld.

We gooien argeloos een plastic papiertje op de grond en na jaren valt de plastic uiteen in kleine korrels. Autobanden slijten op het wegdek en laten alleen al in Nederland jaarlijks miljoenen kilo’s microkorrels achter. De regenbui verplaatst de korrels van riool naar beek, rivier en uiteindelijk naar de zee. Mossel en oester filteren water en halen  voedingsstoffen uit dat water. Tijdens de groei komt onze microplastic in mossel en oester. Wij consumeren iets anders dan alleen de gezonde inhoud van mossel en oester. Ja wij eten ook de microplastic die deze uit het water gefilterd heeft. Niet alles is wat je denkt dat het is.

Niet alles is wat je denkt dat het is.

We maken ons druk over het klimaatakkoord van Parijs. Vervuilende industrie moet groener worden. We stappen af van fossiele brandstoffen en gaan milieu vriendelijke producten kopen. Zo is er nog wel een hele rij aan maatregelen. In ons denken van een maakbare wereld kunnen we in ons hoofd de lucht reinigen. Er wordt zelfs op beurzen gehandeld in emissierechten. Een vervuilende industrie die niet voldoet aan de eisen uit het akkoord koopt schone lucht van een ander. Hoe verzin je dit? Er zit een economisch model achter het klimaatakkoord.

Als je de aarde vanuit een macro – niveau bekijkt, zo vanuit de ruimte, dan zijn wij een gesloten fles. Je kent die retro flessen van vroeger wel. De fles kreeg een beetje aarde, plantjes erin, afsluiten met een dop en je hebt de aarde op micro niveau. De inhoud van de fles houdt zichzelf in stand. Ervaring leert dat dat niet werkt. Menige fles is weggegooid omdat de inhoud door verkeerde menselijke keuzes stierf. Niet alles is wat je denkt dat het is.

Niet alles is wat je denkt dat het is!

Chief Seattle omschreef de situatie waarin wij als mensen leven als volgt: “De wereld is een web en alles is met elkaar verbonden. Wij leven op de draden van dit web. Alles wat we een van de draden aandoen, doen we onszelf aan.”

Van plastic soep in de oceanen, wereldwijd verspreide ziektes, onhandig vervoerde decoratieve planten en insecten, wereldwijde luchtvervuiling tot …… weet ik niet wat. Wat hebben we ons aangedaan?

Niet alles is wat je denkt dat het is!

In bovenstaande tekst heb ik getracht aan te geven dat wij mensen geneigd zijn te denken dat we het wel weten. Alles heeft een oplossing. Dit ondoordachte denken zit in onze evolutionaire aard van het denken.

Misschien is het wel goed om eens rustig te gaan zitten met een situatie. In plaats van doen eerst eens nadenken. Voelen wat de situatie met mijn lijf doet. Welke signalen geeft mijn lijf af bij deze situatie? Wat doen mijn gedachten met deze situatie? Zijn er signalen die mij antwoorden geven? Kan ik signalen onderscheiden in helpende en niet helpende acties? Enzovoorts.

Reis ik per vliegtuig naar een ver land, verbruiken van fossiele brandstoffen, of neem ik genoegen met boeken en documentaires over dit verre land?

Moet ik met de auto naar een bepaalde plek in de buurt reizen, verbruik van fossiele brandstoffen, of ga ik met de fiets of te voet?

Koop ik producten en groenten uit verre landen, verbruik fossiele brandstoffen, of koop ik lokale producten en groenten?

Er zijn vele keuzes die we dagelijks kunnen maken. Alleen al het denken in helpende en niet helpende keuzes en acties is goed. Bewust zijn van wat jij een van de draden uit het web aandoet.

Niet alles is wat je denkt dat het is!

Het kan zijn dat ik het bij het verkeerde eind heb, maar voor mij werkt het om een gefundeerde keuze te maken. Eerst denken en dan doen werkt voor mij. Natuurlijk moet ik opletten niet in blijvend denken te blijven hangen, want dat schiet niet erg op.

Niet alles is wat je denkt dat het is. Neem een moment om bewust te zijn. Denk eerst na en ga dan over tot actie.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s