Zondag 13 augustus “mindful wandeling in de natuur!”

Zondag 13 augustus 2017 “mindful wandeling in de natuur”

  • Starttijd 09.00 uur tot 11.00 uur onder leiding van Paul van Venrooij
  • Startpunt parkeerplaats bezoekerscentrum Brunssummerheide: Schaapskooiweg 99,  6414 EL Heerlen.
  • Kosten € 5,= per persoon
  • Om bewust te zijn met jezelf is een huisdier niet nodig. Aandacht wordt waarschijnlijk verplaatst van jezelf naar het huisdier.
  • Nodig jezelf. We lopen buiten in de natuur en moeten dan ook aanvaarden dat er niet altijd een geplaveid pad aanwezig is. We moeten het doen met wat er is. Modder, stof, zand, dauw, regen, enzovoorts.

Mindful natuur

Bewust zijn is het enige dat mindfulness ons leert. Bewust momenten op de dag beleven en ervaren. Het NU  is het enige moment dat er toe doet. Gisteren of morgen zijn buiten bereik. Geweest is geweest en wat komt dat komt. NU is er.

De natuur is alleen in het NU. Bewust in het NU. De natuur kent geen gisteren en ook geen morgen. De natuur houdt zich niet bezig met anticiperen, analyseren, piekeren en andere denkprocessen over verleden of toekomst. De natuur is altijd aanwezig in het huidige moment.

“Heb je al gemerkt hoe onvoorwaardelijk een bloem haar schoonheid en liefde aanbiedt? Zij is er gewoon, voor iedereen. ” David Dewulf 

In de evolutie zijn wij mensen misschien wel vergeten dat we alleen maar hoeven te zijn. Elke vorm van conditionering zoeken we zelf op of laten we ons overkomen. Een systeem dat we in stand houden door proberen te voldoen aan allerlei vormen van conditionering. Misschien wordt het voldoen ook wel opgedrongen omdat we anders niet voldoen aan de gemiddelde prestatie. Misschien moet je wel boven gemiddeld presteren. Je eigen zijn vergelijken met het gemiddelde zijn. Als je het zelf niet doet, dan doet misschien een ander dat wel.

Stap uit de conditionering en ga mee mindful wandelen. Je hoeft dan alleen maar te zijn. Jij kunt dan zijn zoals je bent. Zonder oordeel of voordeel. Je bent zoals je bent en dat is goed genoeg.

Mindful natuur

De boom groeit naar het licht, zichzelf buigend naar de ruimte die er is om het licht te ontmoeten, dit doet ze de hele dag. Tijdens het groeien is ze misschien wel schuilplaats, broedplaats of schaduw voor de wandelaar. Wat het ook is, de boom groeit en buigt naar het licht.

Als de boom in de winterkou moeilijk aan groeizame bouwstoffen kan komen, dan blijft ze staan en neemt afscheid van het bladerdak om geduldig te wachten op groeizame omstandigheden die lente en zomer bieden. Zo doet de boom dit jaar in, jaar uit. Geen enkele dag bezig met gisteren of morgen. Ze is niet op zoek naar conditionering, maar ze accepteert de aanwezige condities die er zijn. Het NU. Ze wacht geduldig op nieuwe condities die het groeien mogelijk maken.

Mindful natuur

Zoals de boom naar het licht groeit, zo is de hele natuur om ons heen aanwezig in het NU.

De foto van de bloem laat zien dat ook zij alleen maar op dat bewuste plekje aarde staat en naar het licht groeit. De bloemen worden vanzelf door de insecten bevrucht, waarna de bloem haar gerijpte zaden verspreidt om elders een nieuwe plant te laten ontstaan. Wij kunnen misschien wel genieten van de bloempracht en ons bewust zijn dat de bij voorzichtig het stuifmeel meeneemt en er ergens in haar nest honing van maakt. Zo leert de natuur ons dat alles als een web met elkaar verbonden is. In die verbinding past de mens ook.

Zondag 13 augustus mindful wandelen in de natuur

Jij hoeft alleen maar aanwezig te zijn in het NU. Bewust zijn. Verder niets. Mindfulness kent formele meditatievormen, maar kennis daarvan is niet nodig als je zondag mee gaat. Tijdens de wandeling zal ik een beperkt aantal korte oefeningen met je doen om “bewust zijn” naar voren te halen. Jij hoeft alleen maar mee te gaan.

Laten we eens nieuwsgierig naar buiten gaan en ervaren hoe het is om ons langs een van de draden van het web te bewegen. Jij en wij samen op zondagmorgen ervaren hoe het is om bewust één te zijn met de natuur.

Ongetwijfeld zijn er vele argumenten te verzinnen om op zondagmorgen niet mindful te wandelen in de natuur. Maar ik weet zeker dat er meer argumenten zijn om WEL mindful te gaan wandelen in de natuur.

Misschien tot zondag 13 augustus 2017 09.00 uur voor “mindful wandeling in de natuur”. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s