Te vroeg wakker.

Hier zit ik dan. Als door een bij gestoken om 05.00 uur klaarwakker. Daar ga ik dan met al mijn mindfulness ervaringsblogs. Ik heb slecht geslapen. En waarom?

Ik kan mij van alles en nog wat afvragen. Misschien is de acceptatie van het feit belangrijker dan het feitelijke ontstaan van mijn vroege eerste kopje koffie.

Daarop wil ik nader ingaan want mijn eigen blunder: “meteen uit bed opveren is misschien niet zo slim”. Wat ging er vooraf aan het niet goed slapen?

Je kent misschien de televisie-reclame van vroeger, nu en later. Dat gaat over beleggen. Bij mij waren vroeger en later onderdeel van een woelige nachtrust. Ik ben de hele nacht geconfronteerd met vroeger en later, maar het nu was ver te zoeken. Ow ja. Nu is er, want ik schrijf deze blog. Is het volgen van 7 slaaptips te vergelijken met beleggen?

7 Tips om beter te slapen:

 1. Hou vast aan vaste tijden voor opstaan en slapen.
 2. Vermijd indrukken met veel prikkels voor je gaat slapen.
 3. Maak een korte opmerkzame wandeling door je huis.
 4. Je lijf eerst uitstrekken help om spieren en geest te ontspannen.
 5. Voor het slapen gaan een formele oefening zoals bodyscan of een zitmeditatie doen.
 6. Voel hoe je in- en uitademt als je in bed ligt.
 7. Merk gedachten op en leid je aandacht rustig en vriendelijk terug naar het gevoel van je ademhaling.

Bovenstaande tips ga ik nu toelichten. Deel dit bericht alvast (druk op het pijltje), zodat we ons samen weer kunnen concentreren op de inhoud van deze blog.

7 Tips om beter te slapen:

 1. Hou vast aan vaste tijden voor opstaan en slapen. Mensen zijn gebouwd om te leven volgens een biologische klok. Een interne klok die voor elk mens verschillend is. Het ontdekken en volgen van je eigen biologische klok is een eerste stap.
 2. Vermijd indrukken met veel prikkels voor je gaat slapen. Er zijn allerlei triggers die ons uit een slaapstand halen. De biologische klok raakt in de war. Voorbeelden zijn televisie, computer, sociale media, boeken, enzovoorts.
 3. Maak een korte opmerkzame wandeling door je huis. Gedachten neem je mee naar bed. Als je jouw lijf en brein voorbereid op de slaapstand, kan binnen 5 of tien minuten, dan kan dat zomaar helpen. Wandel langzaam en met aandacht door het huis en merk ondertussen alle sensaties op in je lichaam.
 4. Je lijf eerst uitstrekken helpt om spieren en geest te ontspannen. Als je de natuur om ons heen observeert, dan heb je wellicht al eens gezien hoe hond of kat zich eerst uitrekken voordat ze zich oprollen om te gaan slapen. Als je yoga- beoefenaar bent, dan is deze tip wellicht herkenbaar.
 5. Voor het slapen gaan een formele oefening zoals bodyscan of een zitmeditatie doen. Mindfulness beoefenaars herkennen deze tip wellicht, maar feedback van beoefenaars is dat ze veel baat hebben bij de bodyscan in bed. De oefeningen zijn op het internet te vinden.
 6. Voel hoe je in- en uitademt als je in bed ligt. De adem is een vaak ongemerkte “vanzelf”-staat van je lichaam. Probeer een tijdje je gedachten bij je ademhaling te houden in plaats van proberen in slaap te vallen. Misschien kun je het aantal keren dat je uitademt tellen tot 10. Begin bij elke afdwaling van je gedachten steeds weer opnieuw met tellen.
 7. Merk gedachten op en leid je aandacht rustig en vriendelijk terug naar het gevoel van je ademhaling. Het kan zijn dat je in bed ligt en je ergens zorgen over maakt. Zelfs het niet in slaap vallen kan zo’n zorg zijn, want je wil zo graag slapen. Het gevecht van jou tegen deze gedachten en onrust maken deze alleen maar sterker.

Wat ging er vooraf aan het niet goed slapen? Deze vraag heb ik nu beantwoord, want ik ben de laatste tijd vergeten om mij aan de bovenstaande slaaptips te houden. Mijn slaapkwaliteit kan een “boost” krijgen als ik mijn eigen tips volg. Doe wat je predikt Paul!

Ik wens jou een mooie jaarwisseling naar 2018 toe. Het nieuwe NU. Alle goeds en geniet van alles en iedereen die jouw NU inkleuren.

 

5 gedachtes over “Te vroeg wakker.

 1. Je kan dit lijstje aanvullen met het volgende:

  punt 2 (niet teveel prikkels) -> In het boek “De urban monnik” wordt aangeraden geen schermen (computer, TV etcetera) te gebruiken gedurende 3uur voor het slapengaan.

  Punt 5 (meditatie en bodyscan voor het slapengaan)-> een bodyscan is ok maar sommige leraren raden meditatie voor het slapengaan af omdat je dan moeilijker in slaap valt. Een goed alternatief is yoga nidra. Yoga Nidra oefeningen vind je gemakkelijk online.

  Like

 2. Paul, tijdens mijn korte vakantie is het vandaag de eerste keer dat ik goed en wat langer heb kunnen slapen…. ook mede dank aan de oefeningen van vorige week…. je zie de aanhouder heeft resultaat….

  Fijne en mooie jaarwisseling en een voorspoedig 2018 voor jouw en iedereen die je lief is… Groeten Will

  Like

 3. Paul, sinds mijn korte vakantie heb ik vandaag heerlijk en langer geslapen met de oefeningen van vorige week… de aanhouder heeft resultaat….

  Hele mooie jaarwisseling en een voorspoedig 2018 voor jouw en allen die je lief hebt…groeten Will Jongerius

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s