Winterse plaatjes.

Data voor bosbadderen in 2019.

3 februari, 24 februari, 17 maart, 7 april, 5 mei, 26 mei, 16 juni, 7 juli en 28 juli bos-baden met Paul’s Buitencoaching.

Meer informatie en laatste nieuws op de pagina “wandeldata 2019”  Paul’s Buitencoaching

Winterse plaatjes.

Ondanks dat griep en verkoudheid mij de afgelopen periode uit balans gebracht hebben, ben ik af en toe toch naar buiten gegaan om een paar mooie plaatjes te schieten. Goed ingepakt en steeds zeer kort, maar even mijn neus openen door de koude lucht in te ademen. Als je zo’n weekje ziek bent en je ziek voelt, dan is een beetje afwisseling wel fijn.

Ik ben weer aan de beterende hand en ga zondag 3 februari 2019 kijken hoe mijn lichaam zich aanvoelt tijdens een bos-bad wandeling. De ervaring van vandaag is dat de trap op lopen in elk geval een uitdaging is. Maar ja. De schade moet wel opgenomen worden en vraagt om een plan van aanpak om de achteruitgang weer in de juiste vooruit versnelling te zetten. Ik kan straks moeilijk mijn wandelcoachklanten hijgend begeleiden.

Dus eerst even achteruitgang testen en dan een plan van aanpak maken.

De foto.

Na een paar foto’s gemaakt te hebben naar binnen en op de computer kijken wat er te zien is. Altijd een geweldig gezicht om al die kleine ijskristallen te zien. Een mooi plaatje. Het laat zien dat elk kristal te klein is om indruk te maken, maar samen vormt het een krachtig beeld.

Bij ons is dat ook. Een van de 7 miljard mensen maakt niet zoveel indruk, maar duizenden wel. Zeker als ze samen een zelfde doel voor ogen hebben.

Een doel voor de ijskristallen is er niet. Zij plakken puur toevallig aan elkaar. Geen gezamenlijk doel. Neen. Een natuurkundige logica van bevroren water.

Gezamenlijk klimaatdoel?

Zoals de scholieren in Brussel wekelijks staken, zo wordt er in Nederland ook een groep scholieren gevormd. Hun gezamenlijke doel is duidelijk maken dat het huidige klimaat akkoord niet krachtig genoeg is. De wereld van de leiders is een andere wereld dan die van de scholieren. Meteen een politiek antwoord. Spijbelen mag niet. Ja hoor. Staken mag wel. Tenminste dat hebben de docenten ook gedaan. Of voelt het ongemakkelijk dat duizenden scholieren vinden dat het klimaat akkoord wel wat steviger kan?

Ik heb een persoonlijke mening, maar ik denk dat het goed is dat de jongere generatie iets duidelijk wil maken. Zij zitten niet aan de tafel met economische, politieke of machtsbelangen. Nu lijkt het alsof de politiek niet meer kan uitleggen wat het voordeel van dit akkoord is. Ik begrijp dit akkoord niet en de kinderen ook niet. Volgens mij hebben de scholieren wel recht op de juiste uitleg. Wat is het voordeel voor iedereen?

Mijn inzet voor klimaatdoelen?

Ik probeer in mijn huis zoveel mogelijk maatregel te treffen die mij naar een neutraal niveau van gebruik van fossiele brandstoffen brengt. Allemaal voor de nieuwe generatie. Ik heb er geen belang bij als de aarde iets minder opwarmt, want over een tijdje ben ik niet meer. De nieuwe generatie heeft er wel alle belang bij het minder opwarmen van de aarde. Het zou zonde zijn als de jonge generatie geen ijskristallen meer kan aanschouwen. Of ze krijgen last van een aarde die juist met extremen reageert. Extreme warmte en extreme kou.

Als oude man kan ik mij nog herinneren dat bij ons thuis de kolenkachel vervangen werd voor koken en verwarmen op gas. De gasprijs was toen zo extreem laag dat met de deuren open gestookt werd. De laatste jaren ben ik gaan inzien dat alle fossiele brandstoffen een eindigheid kennen. Kun je je voorstellen dat kolen, olie en gas op zijn? Ik wel. Het gaat ook niet zolang meer duren.

Dus daar waar ik kan zal ik werken aan een huis zonder fossiele brandstoffen. Het lijkt me goed als dat meer mensen gaan doen. Alles volgens de logica van mijn huishoudbeurs. Het moet wel betaalbaar zijn. Maar ik ben al aardig op weg.

Met duidelijk maken dat klimaatdoelen sneller behaald moeten worden kunnen de scholieren op elk moment van de dag opnieuw mee beginnen.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s