De natuur tekent zelf wel.

De ontdekking

Vorige week zondag zag ik tijdens de stiltewandeling de tekeningen op een boomstam. De natuur maakt zelf haar tekeningen. Eerst dacht ik dat iemand met krijt getekend had, maar een inspectie van dichtbij maakte duidelijk dat de natuur zelf iets gemaakt had. Een geinige creatie. Het leken wel wolkjes. Mooi.

De wandeling

Steeds als ik met de deelnemers in stilte ga wandelen, ontdekken wel iets bijzonders in de natuur. Nu het voorjaar is aangebroken kunnen we genieten van het gekwetter van de vele vogels die druk doende zijn met het bouwen van de nieuwe nesten. Er is een geweldige drukte in de lucht. Dat maakt dat onze gedachten steeds worden afgeleid.

Tijdens de wandelingen gaan de deelnemers elk met eigen gedachten op pad. De gedachten zijn vaak mooi en soms ook wel bezwarend. Na een tijdje observerend door het bos lopen, verdwijnen gedachten naar de achtergrond. Spanning wordt minder. Hartslag hersteld. Bloeddruk daalt. Iedere deelnemer ervaart en voelt eigen herstel.

Dat is nu het mooie van in stilte samen op pad zijn. De volgende stiltewandeling gaan we weer ergens zitten en drinken een kopje thee. Heerlijk onthaasten en de natuur observeren. Er zijn altijd omgevallen bomen te vinden waar we even rustig kunnen zitten. Staan of zitten. Even stilstaan is erg prettig om te doen. De connectie met de natuur herstellen geeft de mens rust.

De volgende wandelingen

Zondag 7 april 2019 is de volgende stiltewandeling vanaf de parkeerplaats van het hijgend hert in Vijlen. Aanmelden is gewenst. Dat kan via een appje naar 0624578008 of een e-mail naar Paul . Ik vraag € 5,= per persoon vergoeding voor deelname.

Zondag 5 mei 2019 is de volgende stiltewandeling. De data zijn te vinden op www.paulsbuitencoaching.com .

Zaterdag 25 mei 2019 is de dag van de wandelcoach. Ik organiseer dan een aantal wandelingen op de Brunssummerheide. Meer informatie volgt snel. Tijdens deze wandelingen kun je kennis maken met de wandelcoach Paul. Ik vraag een kleine bijdrage of vrijwillige bijdrage die gaan naar “stichting wensulance”. Een wandelcoach begeleid levensvragen. Stichting wensulance vervult de laatste wens van iemand. Ben je benieuwd naar mijn coaching, noteer 25 mei alvast in je agenda.

De verbinding tussen gedachten en de natuur

De ontdekking kan inzicht geven. Ons brein doet de hele dag moeite om maar van alles en nog wat in te vullen. Ga maar eens je gedachten van het afgelopen half uur na. Eigenlijk vraag je niet om de invulling van elke seconde. Je kunt zelf denken. Niet dus. Het hoofd doet de hele dag maar wat. De gedachten kunnen zelfs angstaanjagende scenario’s worden. Dat is wat de gedachten met ons doen.

Tijdens het wandelen worden alle sensorische kanalen die de mens heeft geopend. Je gaat al snel merken dat het hoofd weinig tijd meer heeft om er maar op los te fantaseren. Dat is misschien wel het mooie van het wandelen. Doordat je alle sensorische kanalen opent heeft het hoofd heel wat te doen. In elk geval ontstaat er rust in het hoofd. Lekker om zo te kunnen wandelen en rust te ervaren. Fijn dat het zijn in de natuur dit positieve effect heeft.

Hoe komt jouw verbinding met de natuur tot stand?

Je wandelt in een rustig tempo. Geen gehaast. Gewoon met aandacht wandelen.

Je stopt af en toe eens even. Ruik, luister, voel en kijk. Observeer wat er is.

Je gaat eens even ergens zitten. Trek daar gerust even tijd voor uit. Niet op je horloge kijken.

Je vervolgt de wandeling als jij er aan toe bent. Geen haast.

Je stopt af en toe nog eens even. Ruik, luister, voel en kijk.

Je struint zo een tijdje rond door de natuur. De sensorische waarnemingen geven je rust.

Je drink aan het einde van de wandeling nog een kopje koffie of zo en geniet na van je wandeling. Als je met een groep bent gaan wandelen, neem dan de tijd om ervaringen te delen.

De volgende begeleide wandelingen

Zondag 7 april 2019 Aanmelden is gewenst. Dat kan via een appje naar 0624578008 of een e-mail naar Paul . Ik vraag € 5,= per persoon vergoeding voor deelname.

Zondag 5 mei 2019 kijk op www.paulsbuitencoaching.com .

Zaterdag 25 mei 2019 is de dag van de wandelcoach.

Een gedachte over “De natuur tekent zelf wel.

  1. Paul, lees vandaag pas je blog ..we hebben onze jongste zoon op het vliegveld afgehaald was op uitzending…ben vooraf nog we wezen wandelen bos rond water bij erestein ..veel vogels gehoord waaronder de specht die alweer druk is …net als de zwanen en ganzen..heerlijk in de hele vroege ochtend 06:50-08:00 ongeveer. Ja stilstaan en alles in je opnemen ..je vergeet de zorgen en geniet…hoop binnenkort weer een met je mee wandelen..lees ook elke week met veel genoegen je blog…groetjes Will

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s