Wandelcoaching, bos-baden?

Wat is wandelcoaching?

Wandelcoaching is meer dan alleen buiten coachen. Er is nog iets meer wat het coachingsgesprek aanvult. Maar wat dan?

  • Als je zo naast elkaar buiten wandelt, dan hoef je elkaar niet aan te kijken en gaat praten als vanzelf.
  • Tijdens het wandelen komt het lichaam in actie en ontstaat de beweging vanzelf.
  • Zelfs de denker gaat eenvoudig naar gevoel, de plek waar vaak de oplossing zit.
  • Alle zintuigen worden wakker geschud en daar zit bewustwording.
  • De symbolen en metaforen schenkt de natuur in overvloed en die ondersteunen de woorden van de coach en geven vaak inzicht. Het beeld zegt vaak meer dan duizend woorden.
  • Het is heel ontspannend. Rust wordt buiten ervaren door het maken van de verbinding met het vrije uitzicht en de horizon.

Werken als wandelcoach voelt natuurlijk aan. Eigenlijk kan ik het geen werken meer noemen. In de buitenlucht ‘mijn ding doen’ is puur genieten!

Wat is bos-baden?

Bos-baden is letterlijk een bad in het bos nemen. Het kan ook een bad in de natuur zijn. Maar het ook voelt als een bad nemen. Ik deel een ervaring van een van de deelnemers:

“Ruim een jaar geleden, wilde het boek: shinrin ( bos)-yoku (baden) van dr. Qing Li (expert op het gebied van bosgeneeskunde) door mij opgepakt en gelezen worden. Nooit gehoord van bosbaden. Toen ik genoten had van het boek, wilde ik een en ander zó graag in praktijk brengen. Maar ik ging natuurlijk niet alleen het bos in.

Het toeval wil, dat de basiscursus mindfulness op z’n eind liep. Mijn hart maakte een sprongetje : Paul van Venrooij, de coach, stelde voor eens met hem mee te wandelen, om kennis te maken met het fenomeen bosbaden. Zelfs mijn man een fervent niet-loper wilde mee.

Dat bosbaden voor lijf en leden op allerlei gebied goed is, vind je terug in boeken en artikelen in tijdschriften, maar dat het mij zó overweldigend kan ontroeren overviel me. Het je volledig kunnen overgeven aan het pas voor pas er zijn, kwam wel binnen.

Niet hoeven kiezen gaan we nu links, rechts, hier tussen de bomen door of volgen we gewoon het pad, zorgt voor rust. Immers de beslissing wordt genomen door de wandelcoach. Hij weet de weg. Heerlijk.

Ook het geregeld stilstaan en alles op je laten inwerken, zijn weldadige momenten. ( Mindfulness komt stiekempjes ook om de hoek kijken, want vliegtuigen en blaffende honden zijn er toch ook). De beleving van het bosbaden gun je iedereen. Immers, kun je 2 à 3 km in ongeveer 2 uur lopen, ook met stokken, kun je jezelf hierop trakteren.

Een aanrader.”

Wandelcoaching, bos-baden?

Naar buiten gaan, uit de zetel opstaan, naar het startpunt gaan, jezelf iets gunnen, dat moet je zelf doen. Ik kan het besluit niet voor je nemen. Eenmaal verslaafd aan bos-baden, dan ervaar je de overweldigende gezondheidseffecten die het heeft op lichaam en geest.

Naar buiten gaan en met een wandelcoach aan jouw ontwikkeling of levensvragen werken? Dan moet jij een besluit nemen. Koop je iets tastbaars of schenk jij jezelf iets betaalbaars? Een wandelcoach begeleid jou in jouw ontwikkeling.

Paul’s Buitencoaching

Je kunt de volgende wandeldagen met Paul’s Buitencoaching in je agenda noteren:

Zondag 7 april, zondag 5 mei, zaterdag 25 mei, zondag 26 mei, zondag 23 juni, zondag 7 juli en zondag 28 juli. Ik vind het fijn om te weten wie meegaat. Meld je daarom steeds aan via Paul@paulsbuitencoaching.com . De wandelgroepen zijn beperkt in omvang. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Nationale wandelcoachdag

25 mei 2019 geeft Paul’s Buitencoaching een drietal bos-bad-wandelingen als kennismaking tijdens een wandeling van twee uur. Jij ervaart de weldaad van de natuur en we doen een aantal oefeningen. Mijn prijs op 25 mei is € 5,= per deelnemer per workshop. Je steunt hiermee stichting Wensulance. De inhoud van de dag zie: Kennismaking met Pauls Buitencoaching

25 mei geven een groot aantal wandelcoaches of natuurcoaches workshops. De Nationale Wandelcoachdag is een gezamenlijk initiatief van wandelcoaches en natuurcoaches in Nederland en België. Kijk op de volgende pagina welke wandelcoaches een programma aanbieden. nationalewandelcoachdag

Het is heel ontspannend. Rust wordt buiten ervaren door het maken van de verbinding met het vrije uitzicht en de horizon.

#Petra van Beelen #Hennie Klooster #Gaby Hutjes #Anne Eijnwachter #Ineke Frowein #Louise Lindeboom #Joke Bergsvoort #Truus Sliepen #Paul van Venrooij #Ireen de Graaf #Twan de Leur #Ina Sabanogly #Marieke v n Andel #Violette Brand Susan Boot #Angelique Muller #Marja Hoogwegt #Jolanda Meeks Kling #Truus Sliepen #Marja van Iersel #Lieve Sebreghts #Amanda Cooiman-Sakkers #Astrid Kuipers #Pitrik Rietjens-Dekker #Jannette Haverslag-Pekkeriet #Jan Jochems #Ada Groeneveld #Servaas Beunk #Willem Cammel

@nationalewandelcoachdag @paulsbuitencoaching

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s