Sensorische Informatieverwerking [Artikel].

DELEN = LIEF

Paul’s Buitencoaching: www.paulbc.nl 

De eerste Forest Mind/Metsämieli instructeur in Nederland maakt gebruik van inzichten uit de eco-psychologie, mindfulness en wandelcoaching in een natuurlijke setting.

Metsämieli (Forest Mind)

Sensorische Informatieverwerking [Artikel]

Afgelopen weken heb ik verschillende workshops gegeven en ben ik bezig geweest met intervisiebijeenkomsten. Vaak gaat het dan om wat je voelt, ruikt enzovoorts. De aanleiding voor het schrijven over het onderwerp: “Sensorische Informatieverwerking.”

Aristoteles beschreef als eerste de sensoren van de mens zoals: horen, zien, ruiken, voelen en proeven. Dat is waar de reguliere behandelaars vanuit gaan. Dit is ingebed in de reguliere geneeskunde.

De oudste vorm van heling is de salutogenese en dat vormt het uitgangspunt van Bosbaden. In de oudheid had de mens niet meer dan de natuur ter beschikking. Bosbaden en Metsämilie (forest mind) zijn sterk gericht op de sensorische informatieverwerking volgens Aristoteles, maar dan aangevuld met de aandacht voor: proprioceptie (zelfwaarneming), evenwichtsgevoel (uitgaande van torso en atlas die samenwerken), nicoceptie (pijnzin) en thermoceptie (waarnemen temperatuursverschillen in de omgeving).

Het gaat dus om de reactie van de mens op de buitenwereld! Ook de mens met een minder georganiseerd brein. 

Ook al valt iemand buiten de twee keer standaarddeviatie ten opzichte van de sensorische informatieverwerking van een georganiseerd brein. De mens mag mens zijn. Het is prima zoals de mens is.

Een minder georganiseerd brein kan leiden tot:

  1. Modulatieproblemen (reactie op prikkels) met als gevolg overresponsiviteit of onderresponsiviteit.
  2. Discriminatieproblemen. Binnenkomende prikkels worden niet onderscheiden.
  3. Sensorische problemen als moeilijk bewegen, planningsproblemen of uitvoeringsproblemen.

De meest herkenbare problemen zijn: aanraking, beweging/balans, visuele prikkels,         auditieve prikkels, smaak en geur

In de reguliere zorg stapt men bij het herkennen en onderkennen van deze problemen snel over naar het doen.

Stimuleren/remmen zintuiglijke waarneming

Zintuiglijke Activiteiten Programma

In het bos gebeurt het!!!!!!!!

Forest Mind en bosbaden ziet men vaak als salutogenese.

De begeleiding van een Forest Mind Instructeur of bosbad instructeur wordt vaak geschaard onder salutogenese. Er zijn bewezen positieve helende effecten op de mens als deze veel in de natuur doorbrengt (zie mijn eerdere blogs en artikelen).

Als dat al zo zou zijn, wat ik zeer ernstig zou willen tegenspreken, dan is mijn overtuiging is dat reguliere geneeskunde en salutogenese elkaar aanvullen. Reguliere geneeskunde inzetten waar het nodig en aanvullende salutogenese waar nodig.

Daar waar evidence based behandelingen ingezet moeten worden, wordt nogal eens vol ongeloof gereageerd op de helende effecten van mindfulness, forest mind, bosbaden en wat er nogal meer is. Lees de Wetenschappelijk onderzoeken op dit gebied. Dan begrijp je waarom ik het niet onder de salutogenese wil onderbrengen.

In het bos gebeurt het!!!!!!!!

Volg de volgende stappen en als dat alleen niet lukt, zoek dan een Forest Mind Instructeur op. Met hulp van een Forest Mind Instructeur weet ik zeker dat je begint met het baden in de natuur.

  1. Tijd maken

Stel jezelf bloot aan de natuur.

  1. Magie van de natuur

Geniet van de natuur.

  1. Moment aangrijpen.

Connecteer met al je waarnemingen. SI en cognitief.

  1. Wat is goed voor me?

Het bos geeft helderheid over gevoelens en gedachten.

  1. Wat neem ik mee?

Laad opnieuw op.

  1. Einde bosbeleving.

Ervaar hoe jouw sensorische informatieverwerking van horen, zien, ruiken, voelen proeven, proprioceptie, evenwichtsgevoel, nicoceptie en thermoceptie is. Ik weet zeker dat het gezond voor je is.

Veel plezier in het bos

Wil jij ontdekken hoe de wandelcoaching van Paul’s Buitencoaching in combinatie met Forest Mind een positieve invloed kan hebben op jouw mentale gezondheid?

Contact met Paul

Ik bied regelmatig ervaringswandelingen aan en bij voldoende belangstelling geef ik workshops. Maak je interesse kenbaar. Contact met Paul

DELEN = LIEF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s