loslaten [parabel op verzoek]

LOSLATEN

In de foto zie je hoe een boom een van haar hoofdtakken vasthoudt. Of  dat de tak zich toch nog blijft hechten aan de boom.

Als je loslaten wil onderzoeken of wil dat leren, dan moet je eerst het vasthouden onderzoeken of leren.

Een van mijn coachees heeft erg veel moeite met loslaten. Wat is het antwoord? Eerst het blijven vasthouden onderzoeken!

PARABEL

Een jonge en oude monnik lopen langs een brede beek en zien een jonge vrouw staan. Zij kan met haar mooie kleding de beek niet oversteken. Ze vraagt de monniken of ze haar naar de overkant willen brengen. Ze wil haar kleding mooi houden.

De oude monnik tilt de vrouw op en draagt haar naar de andere kant van de beek. De jonge vrouw bedankt en vervolgt haar weg.

’s Avonds vraagt de jonge monnik aan de oude monnik. Wij mogen ons toch niet inlaten met vrouwen? Laat staan aanraken.

De oude monnik antwoord: “De jonge vrouw heeft gevraagd of ik haar naar de andere kant van de beek wilde dragen. Ik heb aan haar verzoek voldaan. We zijn daarna verder gelopen. Jij hebt haar nog niet losgelaten.”

WAT IS NU LOSLATEN?

Zoals zo vaak in mijn blogs vermeld. Gedachten kun je leren zien als voorbij drijvende wolken. Ze komen en ze gaan. Je hoeft er niet persé iets mee. Je hoeft het wolkje niet te beoordelen of iets te vinden van de kleur. De wolk is de wolk en die drijft voorbij.

Een verbroken relatie, definitief afscheid van iemand of niet wederzijds beantwoorde liefde als een voorbij drijvend wolkje zien is moeilijk. Hier is het bestuderen van het vasthouden de moeite waard. Kijk nog eens naar de tak in de boom.

Het is belangrijk te onderzoeken waaraan je blijft vasthouden. Meestal zijn dat de mooie herinneringen. Intieme momenten. Het samen gedeeld hebben. De vakantieherinneringen. Onderzoek waaraan je blijft vasthouden. Dit is een pijnlijk of emotioneel proces. Daar moet je zonder oordeel doorheen gaan. Als je weet waaraan je blijft vasthouden, dan komt de oplossing van het loslaten vanzelf.

Ga wandelen en mijmer ergens op een bankje of boomstam. Vraag jezelf af; “Waaraan blijf ik vasthouden?” Als je die vraag kunt beantwoorden, dan komt de oplossing voor het loslaten. Stap voor stap kun je kleine dingen gaan loslaten.

Vasthouden worden zo de voorbijdrijvende wolken. Die kun je zonder verder oordeel loslaten. Laat de wolken voorbij drijven. Dat is het moment van loslaten.

Nogmaals. Het is een pijnlijk en emotioneel proces. Als je het vasthouden in elke wandeling blijft onderzoeken, dan worden pijn en emotie minder bij het loslaten. Het proces waar je doorheen moet, is stap voor stap onderzoeken waaraan je blijft vasthouden en waar je aan toe bent om los te laten.

http://www.paulbc.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s