Mediteren? [5 tips].

#Paulsbuitencoaching #paulbc

Deze moeilijke tijden van de pandemie, maken dat we onzeker, angstig, verdrietig of boos kunnen zijn. Zeker als je een dierbare aan dit virus verloor. De eerste dagen en zelfs weken kunnen ontaarden in rennen, duiken, vliegen, vallen en weer opstaan. Het vinden van rust blijkt moeilijker dan gedacht. Sterker nog. Alles wat eerst gewoon was wordt ongewoon. Hoe kan ik weer een moment van rust vinden?

Lieve Hetty en andere lezers. Vergelijk het vinden van een moment van aandacht met het planten van een zaadje. Als ik en zaadje van een slaplant met aandacht in de aarde stop, dan begint het wachten. Dat kan best lang duren. Na een week wil je het zaadje opgraven om te kijken of er in de grond iets gebeurd. Niet doen. Je weet dat je het zaadje kunt beschadigen. Het is geduldig wachten op de eerste blaadjes. Dat wachten kan een beproeving zijn. Toch weet je van binnen dat het met aandacht gezaaide slazaadje het wachten waard zal zijn. Zo gaat dat ook als je het moment van rust niet meteen kan vinden. Je moet geduld hebben en niet streven. Wees eens lief voor jezelf.

Als we proberen iets anders te krijgen, of verlangen om ergens anders te zijn, verplaatsen we ons naar verlangen of aversie, in plaats van het accepteren van de realiteit van hoe we zijn of waar we zijn. Dit creëert problemen. We proberen kalm te worden, of van negativiteit af te komen, of dwingen ons naar inzicht.

De meesten van ons mediteren omdat we er wat van verlangen. Misschien hebben we gelezen over de positieve effecten en willen wij deze voor ons zelf. Het is goed om een bepaalde intentie te hebben, zonder een intentie raken we snel onze motivatie kwijt, zeker als er niets aan de hand schijnt te zijn, of als iets wat we niet leuk vinden ergens aan de horizon bevindt.

Toch lijkt het streven naar succes ons ergens in de weg te gaan zitten. Als we proberen iets anders te krijgen, of ergens anders te zijn, dan verplaatsen we ons naar verlangen of aversie, in plaats van het accepteren van de realiteit van hoe en waar we zijn. Dit geeft problemen. Wij proberen kalm te worden, of negativiteit kwijt te raken, of ons te dwingen naar inzicht. We beginnen dan met ons naar resultaten te dwingen. Innerlijke vrede komt met het beoefenen, maar alleen als we stoppen hieraan vast te houden, te ontwijken, of negeren wat er al gebeurt. Innerlijke vrede komt alleen als we het toepassen als methode. Dat betekend dat we de worsteling moeten loslaten en vrienden worden met de realiteit.

Het loslaten of veroordelen van onze dagelijkse praktijk van mediteren is wat er juist geleerd wordt in de mindfulness van de ademhaling. Het is wonderbaarlijk simpel. Wees bewust van en volg de ademhaling zoals deze op dit moment plaatsvindt. Laat alles zijn zoals het is, en als je merkt dat je geest of gedachten met jou aan de wandel gaan, kom dan zacht terug naar je ademhaling. Als je dit blijft oefenen dan zullen de resultaten zichzelf verzorgen.

Oefening: Mindfulness van de ademhaling

EEN. Zoek een rustig plekje op en ga op een stoel of kussen zitten. Kies voor een stoel met een stevige platte zitting en hou je rug recht. Laat de zolen van je voeten de grond aanraken en breng je handen naar je bovenbenen. Als je op een kussen gaat zitten, dan mag je in kleermakerszit gaan zitten. Laat je lichaam verder zo zijn zonder enige sensatie en omarm openheid en vertrouwen.

TWEE. Besluit hoe lang je wil oefenen. Je sessie kan vijf minuten lang zijn of veel langer. Misschien vind je het handig om een alarm in te stellen om aan te geven wanneer je wilt stoppen. Op deze manier hoef je niet na te denken over de duur van de meditatie.

DRIE. Breng je aandacht naar de sensatie van je ademhaling in je buik. Laat het denken of analyseren van je ademhaling los. Voel het natuurlijke ritme van de ademhaling met aandacht: in en uit, de beweging van je buik. Laat gedachten, emoties, lichamelijke sensaties en geluiden voor wat ze zijn. Je hoeft deze niet te volgen of weg te duwen. Sta toe dat ze gebeuren, zonder enige interactie, ga zacht terug naar de aandacht voor je adem.

VIER. Als je merkt dat je gedachten aan de wandel gaan, zoals ze dit graag doen, wees je bewust van dat feit maar wel met liefde. Besef dat als je je bewust bent van het aan de wandel gaan van je gedachten, heb je een keuze over de volgende stap. Je kunt je aandacht terug brengen naar den vole ademhaling en doorgaan deze te volgen, in en uit, moment voor moment, met vriendelijke aandacht.

VIJF. Ga door met de stappen drie en vier totdat het tijd is om te stoppen.

Dit artikel is een extract van “Into the Heart of Mindfulness”, door Ed Halliwell.

Vind een mindful moment en start met “bewust zijn” van je ademhaling. Mediteren heeft als groot voordeel dat je er elk moment van de dag opnieuw mee kunt beginnen. 

Afhankelijk van de maatregelen die de overheid uitvaardigt ga ik binnenkort weer langzaam opstarten met het geven van de Metsämieli “Forest Mind” wandelingen. Als je geïnteresseerd bent om mee te doen, kijk dan regelmatig op http://www.paulsbuitencoaching. com . Ook in de zondagblog zal ik tijdig waarschuwen. Deze wandelingen voldeden altijd al aan de anderhalve meter samenleving, maar ik wil de richtlijnen van de overheden blijven volgen. Hoe ongeduldig ik over het opnieuw openstellen van mijn praktijk ook mag zijn. Veiligheid gaat boven alles.

#Paulsbuitencoaching #paulbc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s