Geborgenheid van het bos. [forest mind]

Paul’s Buitencoaching

De geborgenheid van het bos. 

Tijdens de Forest Mind wandelingen heb ik altijd een aantal vaste oefeningen en één vast ritueel. Het ritueel is ongeveer halverwege de wandeling een kopje thee of koffie drinken. Tijdens dit ritueel zitten we in stilte ergens in het bos en ik heb altijd een thermosfles met warm water thee en instant koffie mee. 

We maken dankbaar gebruik van de gastvrijheid en geborgenheid van het bos.

Menselijke stilte vergezeld door de geluiden van het bos. Ritselende bladeren en fluitende vogels. Het entertainment dat meer dan voldoende is om uit ons hoofd te stappen en alleen het gevoel te omarmen.

Stilte, geborgenheid en gastvrijheid van het bos.

De bomen geven zuurstof af. Dat is wat we allemaal weten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de bomen ook fytonciden afgeven. Fytoncyden zijn het afweersysteem van de bomen dat hun beschermd tegen natuurlijke vijanden als schimmels en insecten. Deze fytoncyden nemen wij mensen ook op in ons lichaam. Zo versterken wij ook ons eigen afweersysteem.

De Forest Mind wandelingen met oefeningen en rituelen helpt stress of boosheid achter te laten in het bos. Ook verdriet krijgt een heel andere dimensie. Je bent in de natuur en wordt onderdeel van het grotere geheel. Het bos kan dan zelfs een gevoel van geborgenheid geven. Je ervaart blijheid.

Geheimen in het bos.

Het theeritueel is een mooi moment om te denken aan de mensen die we missen. Je nodigt ze uit deel te nemen aan het rustmoment.

De blog waarin ik Alexandra Brandes en Madelon Daamen herdacht heeft veel reacties opgeroepen. Allemaal lieve reacties van mensen die deze twee schatten ook missen. Mijn herdenkingsritueel werd op prijs gesteld.

Het theeritueel van de wandeling vorige zondag riep bij ons allemaal de herinnering op aan Wim Kirchner. Zijn Hetty heeft Wim twee jaren geleden geïntroduceerd voor een eerste wandeling. Mensen lief! Hij raakte zowaar verliefd op het bos en alle verschillende bomen. Op zijn hoge leeftijd ging een nieuwe wereld open. Zijn gevoelsdeel werd aangesproken. Mooi dat we al die wandelingen samen met Wim hebben kunnen beleven. Verdriet overmeesterd ons als we denken aan de eenzame laatste dag in het ziekenhuis en aan zijn Hetty.

Covid-19 had Wim overmeesterd. Het werd hem fataal. Met Wim zijn er zovelen die gestorven zijn aan de gevolgen van de pandemie.

Een lieve kerel en trouwe vader, opa en echtgenoot zomaar weg uit onze levens. In gedachten is Wim nog steeds aanwezig. Tijdens alle wandelingen en theerituelen zal Wim aanwezig zijn. 

Vorige week zondag heb ik zijn laatste kopje koffie ingeschonken en hebben we Wim herdacht met een steentje en drie rozen. Fijn dat we als groep deze laatste eer konden geven. 

De gedachte aan Wim Kirchner rust nu in de geborgenheid van het bos. Samen met Alexandra, Madelon en alle anderen die we tijdens de theeceremonie uitnodigen deel te nemen. 

Het mooie van het geheim van het bos ontdekken is dat je er op elk moment van de dag opnieuw mee kunt beginnen.

Wil je een keer meedoen? Lees op http://www.paulsbuitencoaching.com en meld je aan via Paul@paulsbuitencoaching.com .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s