Toekomst heroverwegen. [blog]

Wil je een keer Forest Mind ervaren? Schrijf je dan in voor een kennismakingswandeling. Meer informatie “wandeldata 2020”  Paul’s Buitencoaching

Toekomst heroverwegen.

Tijdens de “lock down” heb ik veel denktijd gehad. De bewegingsvrijheid was thuis of in de directe omgeving van thuis. Een tijd om de toekomst te heroverwegen.

Omdat ik zelf tot de kwetsbare groep van de leeftijd 60+ behoor en mijn jeugdliefde als diabetes type 1 patiënt erg vatbaar is voor virussen was de “lock down” een manier om ons minder druk te maken over mogelijke besmetting. We hadden natuurlijk samen kunnen jammeren over de situatie die de overheid over ons afriep, maar we hebben er een heel andere levensstijl op na moeten houden. Een levensstijl die mij wel kan bevallen.

Thuis is thuis en we hoeven niet meer van alles. We hebben leren appreciëren dat ons huis en de grote tuin een mooie plek is om te zijn. In vergelijking met anderen die in heel andere situaties wonen, ondervind ik geluk en blijdschap thuis.

Van thuis uit werken heeft een dimensie die mij deed nadenken over wat er nou zo mooi is aan een kantoor? Ik sta op een normale tijd op en ga thuis achter mijn laptop aan het werk. Naar het werk reizen is gewonnen tijd. De reistijd kan ik nu gebruiken om nog even door mijn tuin te struinen. Met collega’s bellen en e-mailen is hetzelfde gebleven. Vergaderen is met een beetje discipline goed online te doen. De betonnen kantoren zijn voor de 1,5 meter economie niet geschikt en naar nu blijkt overbodig. Collega’s “live” treffen kan na de zware “lock down” informeel met een leuke wandeling op 1,5 meter afstand. Zoveel mogelijk thuis werken heeft als voordeel dat er minder vervuilde lucht is. Misschien kan de overheid nu ook de toekomst van het land heroverwegen.

De “post-corona beweging” heeft een aantal mooie projecten opgeleverd. Projecten waarbij mensen samen de toekomst heroverwegen en naar een andere manier van leven en werken overstappen. Ik ben overtuigd van de bestendigheid van een aantal projecten die direct vanuit individuen opgestart worden en waar vrijwilligers zich bij kunnen aansluiten. Sommige projecten zijn nog onrijp, maar er is een beweging naar verandering in gang gezet. Iedere stap is er een voorwaarts.

Mijn persoonlijke heroverweging van de toekomst.

Tijdens de wekelijkse boodschappen, die ik noodgedwongen door maatregelen zelf doe, heb ik mij verbaasd over de herkomst van producten die te koop zijn. Vele producten en groenten hebben meer van de wereld gezien dan dat ik ooit zal zien. Vanuit verre oorden en werelddelen komen producten, groenten en fruit naar mijn lokale winkel. En dan ook nog relatief goedkoop. Daar zit voor mij geen enkele logica meer in. De vervuilende voetstap die ik maak als ik een product koop zette mij aan het denken. Heroverwegen van de toekomst.

Ik kijk naar mijn tuin en denk dan: “Wat staat er en waarom? Heb ik mij te zeer laten meeslepen door reclamefolders? Ben ik een onbewuste consument geworden?”

Ja. Mijn “cottage garden” mist nog iets. Groenten en fruit ontbreken. Dit jaar ben ik dan ook begonnen met het heroverwegen van wat ik volgend jaar in mijn tuin goed kan gebruiken. In ieder geval wil ik geen groenten en fruit meer uit verre oorden aanschaffen.

Was het vroeger de groentetuin bij huis nou zo lelijk?

Neen. Op een gegeven moment kreeg ik met twee opgroeiende kinderen een drukker leven en plofte ’s avonds moe op de bank. Mijn mindfulness en “forest mind” ontwikkeling was nog niet gestart. Nu besef ik steeds meer dat het heel mindful is om een groentezaadje in de grond te stoppen en te kijken wat er gebeurd. Bijzonder fascinerend is de ontwikkeling van zaad tot groente. En dan ook nog eens vers uit eigen tuin. Van zaad tot oogst en dan eten is zo geweldig lekker.

Het argument van jaarlijks de grond moeten omwoelen is een slecht argument tegen het kweken van eigen groenten en fruit. Vanuit mijn “Forest Mind” weet ik dat bacteriën en schimmels die de grond zo vruchtbaar maken het best met rust gelaten kunnen worden. Wie zich verdiept in permacultuur en kweken in potten en bakken kan met weinig middelen en goedkoop zelf groenten en fruit kweken. Misschien start ik wel een nieuwe blog-pagina “Paul’s homestead garden”. Dan kunnen jullie meelezen.

Terwijl ik mijn aangevulde “cottage garden” bedacht kreeg ik nog meer inzicht. Het hebben van voldoende insecten in de tuin is voorwaarde voor de bevruchting van alle bloemen. Zonder bevruchting geen groenten. Daarom ben ik gestart met nog meer bloeiende lekkernijen voor alle bijen te planten. Hanneke zal dit wel samen met haar imker-vrienden op prijs stellen. In eerdere blogs heb ik vaker aangegeven hoe ik gefascineerd kan raken van het gezoem in de tuin. Spuitmiddelen tegen alle “plaag” insecten zijn niet nodig. Hoe minder ik ingrijp, hoe meer vogels op mijn tuin afkomen. Alle kwetterende gevleugelde vogelvrienden pikken her en der de plaaginsecten uit de tuin. Besef dat alles wat we aan vergif aan de tuin toevoegen straks eindigt in onze magen. Naast vogels komen er ook steeds meer padden, kikkers en salamanders op mijn tuin af. Ik zie ze niet altijd, want die weten zich heel goed te verstoppen. Kortom. Leuk om te zien hoe mijn “cottage garden” evolueert naar “Gaia” op postzegelformaat.

Toekomst heroverwegen persoonlijk.

Voor mij is de natuur dicht bij huis mooi genoeg. Het is gezond om in je tuin bezig te zijn. Het is gezond om eigen groenten te kweken. Het bos in de buurt is voldoende voor Forest Mind oefeningen.

Het zijn in de natuur kost niets en heeft een positief effect op ons brein en ons lichaam. Waarom zou je dit niet opzoeken en binnen blijven zitten? Laat het mij weten, maar ik denk dat je zelf aanvoelt dat de natuur misschien wel meer geeft, dan neemt.

Blijf gezond en tot volgende week.

In het bos of de  natuur wandelen is misschien wel net zo eenvoudig als mediteren. Je kunt er op elk moment van de dag opnieuw mee beginnen.

Schrijf je in voor een kennismakingswandeling. Meer informatie “wandeldata 2020”  Paul’s Buitencoaching

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s