Het is zondag. [blog]

Wil je Forest Mind ervaren? Schrijf in voor een inleidende wandeling. Meer informatie “wandeldata 2020” Paul’s Buitencoaching

Het is zondag

Af en toe laat mijn vrije tijd het niet toe dat ik op zondag een blog schrijf. Het voorbeeld is vorige zondag. Geen blog, maar toch is het zondag. Mijn blog is blijkbaar in het ritme van de week voor een groot aantal lezer een vast item. Dank voor alle reacties. Velen waren al bang dat er iets met mij aan de hand was. Geen blog werd veel uitleggen dat het gewoon zondag is. En met mij gaat het goed.

Vandaag boomtoppen kijken

Vandaag ga ik met mijn wandelgroep naar boomtoppen kijken. Hier in het Nederlandse Limburg werd ik vanmorgen wakker van de regen. Maar dat buienfront trekt nu weer weg en dus kunnen we gewoon naar de boomtoppen kijken. Waarschuwing voor andere gebruikers van het bos; “Als er in het bos een aantal mensen op de grond liggen, dan kijken die naar de boomtoppen”.

Het is zo heilzaam om eens op de grond te gaan liggen en te kijken naar de boomtoppen. Het ritmische bewegen van de bladeren geeft rust. Het lijkt een beetje vreemd, maar het is heel gezond.

Forest Mind en Shinrin Yoku

Beide vormen van beoefening in de natuur hebben een heilzaam effect op de mens. De afwisseling van het landschap is prima. Als het landschap verwondering oproept dan heeft dat een positief effect op ons mensen.

Elk bos is prima, maar bomen, en vooral naaldbomen, hebben het meest gunstige effect op de gezondheid. Die scheiden phytonciden uit – stofjes die hen beschermen tegen insecten en bacteriën.

Als we in een bos lopen, ademen we die phytonciden in. Dat zorgt voor een boost van het immuunsysteem, een lagere bloeddruk en hartslag en minder stresshormonen. Daarom zijn mensen die meer tijd in de natuur doorbrengen in het algemeen minder vatbaar voor ziekte, neerslachtigheid en depressie. Ook blijkt dat de concentratie en het probleemoplossend vermogen toenemen.

In elk seizoen is schoonheid te herkennen. De seizoenen vertellen iets over het leven, waarin alles gaat volgens een cyclisch patroon van opkomen en neergaan. Net als het water eb en vloed kent en de wassende maan in een afnemende maan verandert, bloeien de bomen in de lente en vallen de bladeren in de herfst. Dat laat ons de vergankelijkheid van het leven zien, maar ook dat op ieder einde een nieuw begin volgt.

Het helpt mij om mijn problemen te relativeren en het grote plaatje te zien. Het overkomt je. Dat zit in de kleine dingen, zoals je als een klein kind kunnen verwonderen over de nerven van een blad of je verbonden voelen met het grote geheel. Het geeft mij zingeving, rust en helderheid van geest.”

Tuinieren, wandelen in het bos of in de natuur is misschien net zo eenvoudig als mediteren. Je kunt het op elk moment van de dag opnieuw me beginnen.

Schrijf je in voor een kennismakingswandeling. Meer informatie “wandeldata 2020″  Paul’s Buitencoaching

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s