Hoe bosbaden? (TIPS)

DELEN=LIEF

http://www.paulsbuitencoaching.com

Wil je Bosbaden in combinatie met Forest Mind ervaren? Schrijf in voor een inleidende wandeling. Meer informatie “wandeldata 2020” Paul’s Buitencoaching

Mijn persoonlijke ontdekking.

Bomen kunnen je helpen gezond en gelukkig te worden. Maar hoe werkt dat nu? Want met letterlijk baden heeft het weinig te maken.

Ik hoorde voor het eerst 10 jaar geleden over ‘forest bathing’ en het boeide me wel. Na de film ‘Wild’ met Reese Witherspoon was wandelen in de natuur plots een hot topic. Maar het klonk voor mij een beetje zweverig. Moest ik dan een boom gaan knuffelen? 

Bosbaden is een nieuwe anti-stress trend uit het oosten.

Want, stelt Dr. Li, het is broodnodig. Stress vergt steeds meer van onze gezondheid en door regelmatig een bosbad van twee uur te nemen kan je je bloeddruk verlagen, stress verminderen, de gezondheid van je hart en bloedvaten verbeteren, je bloedsuikerspiegel verlagen, je concentratie verbeteren, depressie verhelpen, de pijngrens verleggen, meer energie krijgen, je immuunsysteem versterken, de productie van antikankereiwitten doen toenemen, afvallen én beter slapen. Hadden jullie nog extra argumenten nodig?

Wat is een bosbad?

First things first. Wat verstaan we onder een bosbad nemen? Het heeft namelijk niets met sport te maken. Je hoeft niet te joggen, wandelen door het bos. Het betekent: baden in de bosatmosfeer of het opnemen van het bos via je zintuigen. Via je gezichtsvermogen, gehoor, smaakvermogen, reuk en tast. We kunnen bloemen ruiken, frisse lucht proeven, veranderende kleuren zien, vogels horen zingen en een briesje op onze huid voelen. 

Hoe neem je een bosbad?

Dr. Li geeft een handig stappenplan voor het ultieme bosbad, volg alle stappen of je mist het effect.

1. Laat je telefoon en camera thuis: je moet langzaam en zonder doel wandelen, daar heb je dus geen gps of ander toestel voor nodig.

2. Zoek jouw ideale plek: er is een bos voor iedereen. De ene zal meer houden van de geur van vochtige aarde, de ander wil een beekje, nog iemand anders houdt van bloemen. Zoek een groene plek in jouw buurt die heeft waar jij gelukkig van wordt.

3. Zet je vijf zintuigen aan het werk:

– Luister naar de wind in de bomen en de vogels die zingen
– Kijk naar de verschillende tinten groen en het zonlicht door de takken
– Snuif de geur op, dit is natuurlijke aromatherapie!
– Zet je handen op een boomstronk en voel, of laat je tenen even in een beekje hangen. Ga eens op de grond liggen.
– De laatste is de moeilijkste: voel het bos. Euhm, met andere woorden, geniet van de kalmte.

4. De optimale duur van een bosbad is een uur of vier, maar kortere perioden werken ook.

5. Rust wanneer je wil, drink iets wanneer je wil en wandel vooral niet te snel, het is geen sport.

Samengevat heeft het iets van als een kind naar het bos kijken. Probeer het maar eens. Als je met kleine kindjes naar het bos trekt, zien zij andere dingen dan wij. Ze zien meer! Ze wijzen naar een wapperende tak, horen elke vogel en doen de geluidjes na. Ze gaan – tegen jouw zin – met hun propere kleertjes precies in die modderplas zitten om met hun handen de vochtige aarde te voelen en in het beste geval ook te proeven. 

Laat je dit weekend het kind eens in je los? Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Mijn Forest Mind aanvulling.

Sinds ik kennis maakte met bosbaden en mijn persoonlijk ervaringen met bosbaden naar een hoger niveau wilde tillen werd ik uitgedaagd om nog meer over de onderwerpen te zoeken. Ik blijf een wetenschapper die graag ontdekt en onderzoekt. Forest Mind kwam op mijn levenspad. Sirpa Arvonen uit Finland heeft een mooie methode bedacht om deelnemers aan bosbaden helemaal uit hun hoofd te doen stappen. Het aanspreken van het cognitieve deel in ons brein wordt uitgedaagd. Zachte en korte oefeningen die je thuis kunt doen. Dus ben ik de opleiding tot Forest Mind Guide gaan volgen en gecertificeerd Forest Mind Guide. 

Er zijn niet zoveel Forest Mind Guides en ik was dan ook de eerste in Nederland die Forest Mind toepast tijdens de boswandelingen. De vaste groep van de zondagochtenden is zeer blij als we elkaar weer ontmoeten. Dit is een prachtige start van de zondag. De rust blijft nog weken “hangen” bij de deelnemers.

Alle oefeningen worden uitgelegd en ook het effect dat met de oefening beoogd wordt. Meestal doen we dat in korte feedback rondjes. Je hoeft niets over je ervaringen te zeggen. Het mag wel. Het delen van de ervaringen zijn vaak mooie toevoegingen voor de ander. Het leren en ervaren doe jezelf. 

Voor de deelnemers is op de zondag bosbaden in combinatie met Forest Mind en een gedeelte Mindfulness een mooie ontdekkingstocht naar de connectie van eigen ziel en de natuur.

Je kansen om kennis te maken met Paul’s manier van het begeleiden van ontdekkingsreizen. Blijf ook na het lezen van deze data verder lezen in het artikel.

  • 18 oktober
  • 31 oktober Nederlandse Natuur- en Wandelcoachdag
  • 8 november
  • 29 november
  • 20 december

Van 10.00 uur tot ongeveer 12.30 uur.

Vertrek vanaf de parkeerplaats :

Boscafé ‘t Hijgend Hert’
Harles 23
6294 NG Vijlen

Deelname € 7,50 per persoon.

Omdat ik altijd wacht totdat alle deelnemers aanwezig zijn, graag tijdig aangeven of je meegaat en met hoeveel personen. Je krijgt een bevestiging. Whatsapp 0624578008 of e-mail Paul@paulsbuitencoaching.com .

Het is evident dat bosbaden, Forest Mind en Mindfulness een positief effect hebben op het geestelijke en lichamelijke welzijn van de deelnemers. Ook voor groepen bied ik bosbaden aan. Voor meer informatie of contact zie Paul’s buitencoaching

Ben jij de volgende deelnemer? Ben jij samen met je familie, vrienden of werkcollega’s geïnteresseerd, laat het mij weten en neem contact op.

Covid-19 disclaimer.

Tijdens onze wandelingen respecteer ik de geldende regels die de overheid aan ons opdraagt. We moeten hoe dan ook het virus onder controle houden en samen de besmettingskansen verkleinen.

We zijn buiten en de anderhalve meter is een standaard regel die we naleven.

Mondkapjes gebruiken mag. Als het verplicht wordt, dan doen we dat ook buiten.

Heb je covid-19 gerelateerde verschijnselen? Annuleer de wandeling. Er komen kansen genoeg om mee te gaan.

DELEN = LIEF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s