DELEN = LIEF
Wandelen opent een nieuw perspectief. Met aandacht wandelen maakt je bewust van jezelf. Wandelen geeft innerlijke rust. Wandelen gecombineerd met een aantal Forest Mind-oefeningen geeft rust.
Een keer meedoen? http://www.paulsbuitencoaching.com
Zondag 29 november 2020 begeleid ik een wandeldag. Met een aantal mensen ga ik het bos bezoeken en genieten van de gastvrijheid van de natuur. De aandacht voor elk moment is waardevoller en rustgevender dan de gedachte aan een prestatie.
- 29 november (volgeboekt)
- 20 december (volgeboekt)
Tijdens de wandelingen beweeg je 2 tot 3 uur, zorgt de natuur voor een goede nachtrust, doe je sociale contacten op en ontspan je. Nu een beperktere groepsomvang, maar ik ben er van overtuigd dat de wetenschap met man en macht werkt aan een oplossing voor covid-19. Deze pandemie kunnen wij samen aan. Als we ons maar aan de maatregelen en adviezen houden.
Covid-19 overheidsadviezen zijn groepen met maximaal 4 deelnemers. Ik respecteer deze adviezen als een hulp om covid-19 onder controle te krijgen. We houden altijd 1,5 meter afstand.
TIPS
INLEIDING
De covid-19 maatregelen om hebben negatieve gevolgen voor onze hersenen. Welke negatieve gevolgen er zijn vragen om onderzoek. De hersenstichting Nederland onderzoekt de negatieve gevolgen voor patiënten. Of je nu een hersenaandoening hebt of kern gezond bent, je hersenen worden door de maatregelen negatief beïnvloed.
We hebben minder sociale contacten ook door het thuis werken. We bewegen minder en raken onze dagelijkse routine kwijt. Juist nu is het belangrijk om je hersenen fit te houden. Het verhoogt je weerstand en houd je (mentaal) gezond. Je kunt, ook nu, zelf veel doen om je hersenen in conditie te houden.
- Beweeg iedere dag minimaal 20 a 30 minuten. Bewegen is goed voor je hersenen, maar ook van belang voor je conditie en lichamelijke gezondheid. Hoeveel beweging goed voor je is, is voor iedereen anders. Je hoeft echt niet elke dag hevig te sporten om je hersenen gezond te houden. Dagelijks een 20 minuten stevig wandelen of fietsen is al heel effectief. Wandel bijvoorbeeld iedere dag een ommetje.
- Zorg voor een goede nachtrust. Werk aan je ‘slaap hygiëne’. Verdiep je in de manieren om beter te leren slapen.
- Onderhoud je sociale contacten digitaal. Sociale contacten onderhouden is leuk én het stimuleert de hersenen. Vooral de uitvoerende functies worden hiermee geprikkeld. Heb ook in deze tijd (telefonisch) contact met je naasten, bijvoorbeeld door een leuke online quarantaine quiz. Of stuur hen leuke kaarten.
- Ontspan regelmatig. Iedereen heeft weleens stress. Stress is heel belangrijk en nuttig, maar te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven. Je hersenen krijgen hierdoor de tijd om te herstellen. Wanneer je dit goed doet, ervaar je bijvoorbeeld meer energie en meer focus.
Voor verdiepende informatie verwijs ik graag naar Hersenstichting Nederland. Voor de lezers uit andere landen verwijs ik graag naar de hersenstichtingen in eigen land.
Samenvatting
- Beweeg iedere dag minimaal 20 a 30 minuten.
- Zorg voor een goede nachtrust.
- Onderhoud je sociale contacten digitaal.
- Ontspan regelmatig.
Het mooie van wandelen is dat je er op elk moment van de dag opnieuw mee kunt beginnen.