Mindfulness oefeningen als antwoord op covid-19. (5 TIPS)

DELEN = LIEF

Voor elke lezer een gelukkig, mooi en mild 2021. De covid-19 uitdagingen van 2020 gaan in 2021 nog wel een tijdje door.  Samen komen we door deze moeilijke periode heen. Hou je aan de maatregelen en “stay safe”.

Wandelen opent een nieuw perspectief. Met aandacht wandelen maakt je bewust van jezelf. Wandelen geeft innerlijke rust. Wandelen gecombineerd met een aantal Forest Mind-oefeningen geeft rust.

Een keer meedoen? http://www.paulsbuitencoaching.com

Zondag 20 december 2020 begeleid ik de laatste wandeldeling van 2020. Met een aantal mensen ga ik het bos bezoeken en genieten van de gastvrijheid van de natuur. De aandacht voor elk moment is waardevoller en rustgevender dan de gedachte aan een prestatie.

De volgende wandelingen:

  • 10 januari 2021 (volgeboekt)
  • 31 januari 2021 (aantal deelnemers afhankelijk van de overheidsmaatregelen)

Tijdens de wandelingen beweeg je 2 tot 3 uur, zorgt de natuur voor een goede nachtrust, doe je sociale contacten op en ontspan je. Nu een beperktere groepsomvang, maar ik ben er van  overtuigd dat de wetenschap met man en macht werkt aan een oplossing voor covid-19. Deze pandemie kunnen wij samen aan. Als we ons maar aan de maatregelen en adviezen houden.

Covid-19 overheidsadviezen zijn groepen met maximaal 4 deelnemers. Ik respecteer deze adviezen als een hulp om covid-19 onder controle te krijgen. We houden altijd 1,5 meter afstand.

De winter

De winter is bij uitstek de tijd om pauze te nemen, de (innerlijke) stilte omarmen en de rust op te zoeken. De natuur is nu verzonken in een diepe winterslaap en laadt in haar diepste kern haar krachten op voor de komende lente.

Door voor onszelf in deze periode stilte en ruimte te creëren, scheppen we de mogelijkheid en de omstandigheden voor onze inzichten, wijsheid en intenties om in het nieuwe jaar geboren te worden.

Hoe moet je nu de winter door? Het is op dit moment niet erg koud dus is door het bos wandelen een mooie rustgevende bezigheid. Niet te hard wandelen. Neem de rust en verbreek de stilte niet. Geniet van alles wat er nu aanwezig is. Voor de hele koude periode en de duisternis een 5-tal mindfulness winter oefeningen.

5 Mindfulness oefeningen voor de winter.

1. Heb mindful gesprekken

Het is gemakkelijk om het belang van bewust praten en luisteren te vergeten, maar de traagheid van de winter kan ons voldoende mogelijkheden bieden voor deze activiteit. Met de langere nachten en het koudere weer kunnen we meer tijd binnen doorbrengen met de mensen om ons heen.

Probeer een poging te doen om de televisie uit te zetten en telefoons op te bergen zodat u met een geliefde kunt gaan zitten en een zinvol gesprek kunt voeren.

Vraag hen hoe hun dag was, waar ze naar uitkijken, hoe hun werk is geweest, hoe ze zich voelen of wat ze van plan zijn voor het weekend. Wees ruimdenkend en nieuwsgierig naar hun antwoorden. Kies er bewust voor om hen te laten zien dat je luistert naar wat ze te zeggen hebben.

2. Luister naar muziek

Een van mijn favoriete manieren om te ontspannen op een koude dag is om lekker op de bank te liggen, mezelf in een deken te wikkelen, een koptelefoon op te zetten en te luisteren naar rustgevende meditatieve muziek.

Tegen het einde van deze mindfulness oefening voel ik me kalm en een beetje slaperig – het is een mooie manier om te vertragen.

Ik vind het heel gemakkelijk om aandachtig naar meditatieve muziek te luisteren omdat mijn geest zich graag op de verschillende geluiden concentreert.

3. Merk het weer op

Een heel eenvoudige manier om bewuster te zijn in je dagelijkse leven, is om de tijd te nemen om het weer op te merken. Als er een zeldzame dag zon is, kunt u een wandeling maken en genieten van de stralen. Je kunt in bed liggen en luisteren naar de regen op het dak. Als je je huis verlaat en er is vorst op de grond, luister dan naar het knarsen ervan onder je voeten. Kijk hoe sneeuw valt of wind door de bomen zweeft.

Hoewel deze mindfulness oefening vrij eenvoudig is, kan het een heel leuke manier zijn om de winter en de dingen die het speciaal maken te ervaren.

4. Yin yoga

Yin yoga is een geweldige manier om spanning in het lichaam los te laten en lichamelijke ontspanning te cultiveren. Sommigen van ons hebben de neiging om meer tijd door te brengen in de winter (met de langere nachten en koud weer), dus het kan extra nuttig zijn om de tijd te nemen om te strekken.

Yin yoga is ook een prachtige gelegenheid voor bewuste bewegingen. Elke pose wordt enkele minuten vastgehouden, waardoor de tijd langzaam kan bewegen en zich in de poses kan nestelen.

Meestal is de yogastudio warm en kun je een kussen en dekens gebruiken om gezellig te blijven. Ik geniet ook van het sluiten van mijn ogen en echt rusten of afstemmen op mijn ademhaling!

5. Drink koffie thee of warme chocolademelk als oefening

Elke ochtend ga ik op de bank zitten en geniet ik van een kopje koffie. ‘S Middags doe ik hetzelfde met een kopje thee of warme chocolademelk. Het is een heerlijke manier om tijd vrij te maken voor mindfulness en te genieten van een heerlijk, warm drankje.

Hier zijn enkele eenvoudige tips om deze bewuste drinktechniek zelf uit te proberen:

-Voel de warmte van de mok in uw handen

-Let op het aroma en de smaak van uw drankje

– Let op de textuur van de vloeistof in uw mond

– Kijk naar de kleur van je mok

Veel plezier.

Het mooie van wandelen is dat je er op elk moment van de dag opnieuw mee kunt beginnen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s