Een teken van leven tijdens covid-19.

DELEN = LIEF

De covid-19 uitdagingen gaan 2021 nog wel een tijdje door.  Samen komen we door deze moeilijke periode heen. Hou je aan de maatregelen en “stay safe”.

De aanleiding om te ‘bloggen’ zijn de aanhoudende e-mails en mensen die mijn LinkedIn pagina bezoeken. Het zijn er veel. Dus dacht ik: ‘Laat ik een teken van leven de wereld insturen.’

Zoals zoveel kleine ondernemers wordt ook Paul’s Buitencoaching door alle maatregelen hard geraakt. Het is een economisch gegeven dat de kosten voor de baat uitgaan. De kosten lopen alleen maar op en de baat is voorlopig nog niet in zicht. Bankkosten, verzekeringen en abonnementen lopen nog een tijdje door. Als ik geen betere tijden voor mijn onderneming zag, dan had ik er allang de stekker uitgetrokken. Hou vol. Mensen hou vol. Er komen betere tijden.

Zolang we met de covid-19 maatregelen geconfronteerd blijven, zolang zijn het mijn klanten die er last van hebben.

 • De vaste Metsämieli klanten blijven noodgedwongen thuis. Een verkwikkende zondagwandeling zit er niet in. Mensen hou vol. Er komen betere tijden.
 • De patiëntengroepen waarmee ik twee keer per week zou gaan wandelen, zitten noodgedwongen thuis. Het zijn mensen met perifeer arterieel vaatlijden, COPD en vaak op leeftijd die nu in alle opzichten eenzaam wachten op een vaccinatie en een einde aan de lockdown. Zij kunnen zich niet verheugen op een door mij begeleide gezamenlijke wandeling met lotgenoten op vaste tijden. Mensen hou vol. Er komen betere tijden.
 • De coachees zitten noodgedwongen thuis en kunnen maar heel beperkt contact op afstand hebben. Dat doet hun denken  geen goed. Voor mij voelt het niet goed dat ik geen een op een wandelingen met hun kan maken. Mensen hou vol. Er komen betere tijden.

Het is niet altijd eenvoudig om de moed erin te houden. De eenzaamheid, machteloosheid, pijn en het verdriet kun je niet zo makkelijk aan de kant zetten. Weet dat je hierin niet alleen bent. Natuurlijk is een beeldgesprek of telefoongesprek niet hetzelfde als een echt gesprek tijdens een wandeling, maar wees ervan overtuigd dat er betere tijden in het vooruitzicht zijn. We moeten dit volhouden om het virus onder controle te krijgen. 

Het helpt natuurlijk niet als zoveel mensen zich NIET aan de maatregelen houden en (excuseer mij) schijt hebben aan alles. Daarin zit het gevaar. Een kleine groep mensen verziekt het letterlijk voor een hele grote groep. En laat ik eerlijk zijn. Het zijn niet alleen kwetsbare mensen die ziek worden. Ook jonge mensen worden ernstig ziek of hebben de rest van hun leven last van covid-19 schade. Blijvende ernstige schade. Denk daar maar eens over na.

Wat gaat de toekomst ons brengen? Die vraag krijg ik regelmatig gesteld. We moeten allemaal nadenken over wat er voor jou veranderd in de toekomst?

 • Elk virus reist mee over de wereld. Het is duidelijk dat ons reisgedrag anders moet. Het rondreizende circus van toeristen naar verre oorden is geen goed plan. Daarmee doe je elk virus een groot plezier. 
 • Het blijkt nu dat we allemaal ons vertier binnen maximaal een paar kilometer afstand van ons huis moeten zoeken. Maak het thuis zo gezellig mogelijk en bedenk wat wel nog mag en kan. Maar hou het vooral veilig.
 • Inmiddels heb ik bedacht dat ik de groenten en het vlees uit allerlei uithoeken van de wereld niet nodig heb. Lokaal kopen van je eten is net zo lekker. Wat van ver komt is niet bepaald beter. Ga naar de lokale slager, bakker en boer. 
 • Stop met het kappen en uitdunnen van bossen. Plant meer bomen en  bossen. Nu blijkt eens temeer dat we de bossen in de buurt zo hard nodig hebben. Al was het maar om even een ommetje te kunnen maken. Als ik een half uur een ommetje wil maken, dan zie ik niet meer dan beton en stenen. Dat kan echt anders. Maar maak er geen gesubsidieerd theater van.
 • Kijk of je ruimte hebt om in eigen tuin een boom te planten. Elke boom of struik groot of klein neemt zeer veel CO2 op. Dus stop met kappen en biomassa creëren. Die biomassa wordt gehaald in andere landen. Vreselijk om te zien hoeveel bossen in Scandinavië en Amerika gekapt worden voor onze biomassa.

Hou je aan de maatregelen. Wijzelf houden ons in deze lockdown.

 • Denk ook eens aan al die mensen, groot en klein, die vereenzamen omdat zij zich wel aan de maatregelen houden.
 • Denk ook eens aan al die mensen die in de hulpverlening er alle energie insteken om patiënten overlevingskansen te geven.
 • Denk ook eens aan al die in eenzaamheid overleden mensen die families en vrienden in groot verdriet achterlaten.
 • Denkt ook eens aan al die kleine ondernemers die geen kant meer op kunnen vanwege een lockdown.

Hou je aan de maatregelen en we komen snel weer uit deze situatie. Het nieuwe normaal zal een nieuwe moraal worden. Wijzelf houden ons in deze lockdown.

Dan nu nog een afsluitende opmerking voor al die droevige mensen die negatief reageren op mijn blogs. Alle negatieve commentaren en e-mails verwijder ik subiet. Als jij denkt het beter te weten dan alle wetenschappers van deze wereld? Mooi voor jou, maar ik heb een bloedhekel aan je commentaar. Het wordt gewoon verwijderd. Ga iets zinnigs met je leven doen.

Tot slot de foto. Sneeuw maakt alles lichter en betoverend mooi. Sneeuw maakt alles stiller en sereen. Ik ben gelukkig nog redelijk ter been en kon het niet laten om heel vroeg naar buiten te gaan voor een ommetje. Ik was de eerste met de voetstappen in de sneeuw. Even alles aan de kant zetten en door de ijzige kou en sneeuw observeren wat er in het bos is. Het bos leeft gewoon voort. Het bos is voorbereid op sneeuw en kou. De dierenwereld moet afzien, maar is ook voorbereid op de winter. 

DELEN=LIEF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s