Luisteren is voldoende!

Wandelcoach of Paul’s Buitencoaching is de magie van het verbinden van de natuur met de mens die naast je loopt. Vol aandacht luisteren naar degene die naast je loopt is vaak meer dan voldoende. Er hoeft geen filosofisch gesprek op gang gebracht te worden. Neen. Empathisch en met volle aandacht luisteren. Als je het verhaal van de ander kunt herhalen, dan luister je goed. Dat doe je dan goed.

De foto is gemaakt toen drie coaches in opleiding, Ellen, Vivian en Paul weer eens een wandelgebied aan het verkennen waren. Dit keer het coachingsgebied in de buurt van Gouda. Een landschap van nieuw land. De inpoldering is goed te zien. Slootjes met daartussen land. Even testen of het gebied geschikt is voor een coachingsgesprek.

De vorige keer had ik een blog met een brug over de rivier. Over de brug lopen terwijl deze gebouwd wordt. Vandaag de foto van een luisterende Paul.

Elk gebied waar de wandelcoach loopt is zonder enig oordeel geschikt voor coaching. De frisse lucht door je haren. Bij mij baard. De koude wind op de huid en een adembenemend gebied met nieuw land. Regelmatig even stilstaan en luisteren naar het verhaal van de ander. Regelmatig even stilstaan en kijken naar de vormen van de takken in de bomen. Regelmatig even stilstaan en tussen het riet over het water kijken. Buitencoaches, wandelcoaches, zijn nogal geïnteresseerd in wat er zich zoal in de natuur aandient. Wat er is, wordt tijdens de coaching ingezet.

Met z’n drieën lopen over de verschillende bruggen. Ieder in eigen tempo. Ieder met een eigen verhaal. Ieder met een eigen bagage. Maar samen met één doel voor ogen. Ervaren hoe het is als de ander je coacht.

Het was nogal aan de frisse kant. Dus goed ingepakt samen door het mooie polderlandschap struinen. Gaan we plots ergens op een bankje zitten. Ellen opent haar rugzak. Een echte coachingsrugzak. Thermosfles met warm water komt tevoorschijn. Is niet genoeg voor haar. Neen. We kunnen kiezen tussen koffie of thee met een koekje.  Als verrassing ook nog een tafelkleedje erbij. Gezellig drie coaches in opleiding aan een aangeklede picknicktafel. Kou en grauw weer zijn snel vergeten. Een wandelcoach maakt van elke situatie een hartelijke ontmoeting.

Het gesprek gaat verder. Andere wandelaars kijken met vreemde ogen naar ons gezellige herfstachtige tafereel. Maakt niet uit. Wij hebben het naar onze zin. Geen fratsen, maar gezelligheid en aandacht voor elkaar. Alleen maar luisteren. Tussendoor foto’s gemaakt. De scripts van de filmpjes voor onze websites bleven in de rugzakken. Het was echt te uitdagend weer. Bovendien zijn we geen professionele fotografen. De filmpjes komen op een later moment.

Het struinen is na een uurtje of drie gedaan. Twee coaches in opleiding hebben nog 200 km terugreis voor de boeg. Dus wordt nog een restaurant bezocht. Wat eten en vooral luisteren. De gezelligheid wordt bezegeld met een afspraak dat we ons na de opleiding ook nog regelmatig treffen. Het is altijd fijn om met elkaar nieuwe werkvormen te blijven delen. Als coaches horen we nogal wat. Soms moeten wij dat ook even kwijt. Over specifieke klanten praten we niet. Na een tijdje luisteren komen de complimenten. We steunen elkaar door complimenteus naar de stappen van de ander te luisteren. Hoe mooi is dat. Luisteren wordt afgerond met positieve complimenten.

Paul’s Buitencoaching krijgt gestalte. De website is nu in de laatste fase. Moeten nog wat correcties doorgevoerd worden. Coaches in opleiding (Ellen en Vivian), familie (echtgenote en kinderen) en twee goede wandelvrienden (Hetty en Wim) voorzien mij van feedback.

“Kan Paul geen filosofische boodschap voor de zondag meegeven?”

Deze blog wordt gebruikt voor de omslag naar Paul’s Buitencoaching te maken.

Misschien is alleen lezen net zoals alleen luisteren. Het is voldoende.

Deze site heb ik aangepast om ervoor te zorgen dat je niet alleen een foto ziet, maar ook het onderwerp. Op alle technische hulpmiddelen is deze site en straks Paul’s Buitencoaching te lezen. Ik heb de juiste instelling gevonden.

Het mooie van luisteren is dat je er op elk moment van de dag opnieuw mee kunt beginnen.

 

Een gedachte over “Luisteren is voldoende!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s