Mindfulness is als een spinnenweb

Afgelopen zondag ontmoette ik tijdens een mooie herfstwandeling met trainingsmatties van ResetFit een heideveld vol met spinnenwebben.

Afgezien van de fonkelende schoonheid van deze webben, die zachtjes de dauwdruppels op de draden hadden ontvangen en deze in het schaarse zonlicht lieten schitteren, gingen mijn gedachten uit naar de spin die ergens aan een van deze draden vol geduld zit te wachten totdat er iets haar web aanraakt.

Zo kan mindfulness een volhardende meditatieroutine van geduldig wachten zijn. Maar waar wacht je dan op? Soms kan het zomaar zijn dat je in de meditaties niet direct een verschil vindt van voor de meditatie. Misschien is het wel zo dat in stilte zitten met je adem voldoende is om “bewust zijn” in je leven toe te laten. Misschien is er niet meer nodig in dat moment van in stilte zitten. Zou het geduldig zitten zonder oordeel, maar met acceptatie van wat er is volstaan? Voor mij is dat voldoende. En voor jou?

Het zien en verwonderd kijken naar het web, zonder het meteen te slopen als vorm van een of ander aangeboren gedrag omdat in jouw gedachten een spin gevaarlijk en vies is, is wel heel erg mindful. Acceptatie van wat er is en niet meteen in de actie schieten, is wel een van de echte mindfulness uitkomsten.

 

Hoe mooi kon Chief Seattle dit verwoorden;

 

Wat er gebeurd met de aarde, gebeurt met de kinderen van de aarde.

De mens heeft het web van het leven niet gewoven.

Hij is slechts één draad ervan.

Wat hij met het web doet, doet hij met zichzelf.

Nee, dag en nacht kunnen niet samengaan.

 

Als je zo in stilte met eigen adem gaat zitten, mediteren, geef jij jezelf een draad van het web cadeau. Als je dat voor jezelf doet, doe je het ook cadeau aan het web van het gewoven leven.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s