Wat wil je hoofd?

Op zoek, beter gezegd op jacht, naar rust zal de lezers als bekend voorkomen. Rust. Waar kun je dat nog vinden? Iedereen zal zo zijn aanpak hebben om rust te vinden, maar ik kan de rust altijd buiten in de natuur vinden. Ik ben nogal van de wandelmeditatie. In alle rust met mij, mijzelf en ik observeren welke vraagstukken in mijn hoofd rondwaren of welke gedachten dan ook.  Tijdens de wandeling vallen vele gedachten op een of andere manier uit mijn hoofd. Misschien kan ik je uitdagen voor een mindful wandeling.

Paul geeft op 19 november en 17 december 2017 een wandeling op een mindful wijze!
In een gezelschap wandelen door een mooie omgeving, maar dan op een bewuste manier. Mét aandacht voor alles wat er om je heen waar te nemen valt. De wandelingen van 19 november en 17 december worden los aangekondigd met plaats en tijd.

WAT WIL JE HOOFD?

Vaste bloglezers weten dat het voor mij erg belangrijk is om meditatieve momenten en korte oefeningen te doen. Mijn hoofd loopt vaker figuurlijk over met gedachten. Niet iets wat je zomaar kan weg toveren. Neen. Misschien is het ook wel goed om met eigen gedachten te wandelen. De ontmoeting van mijzelf met de gedachten is al een hele oefening. Zo lijkt het, maar vaak is het zo eenvoudig als het maar kan zijn. Toch heb ik na een meditatie wel eens het gevoel dat het niet zo goed ging.

Het oordeel is dan ook weer een gedachte die zich aandient. Het streven naar goed is misschien niet wat ik zoek. Het oordeel goed of niet goed loslaten is wellicht de eerste stap van dieper begrijpen. Geluk is een passant en zal niet 24 uur bij jou op bezoek zijn. Zo lijkt het zitten met je eigen oordeel  en dat oordeel loslaten misschien wel te vergelijken met geluk. Loslaten is de heftigste stap die je kunt nemen. Geef je gedachten eens de ruimte en weet dat elke gedachte een passant is en niet 24 uur op bezoek hoeft te komen.

Zo in de ruimte starend zag ik de beek, zonder verder oordeel, het bos laten spiegelen op haar wateroppervlak, De spiegel van het bos. Als wij in de spiegel kijken dan hebben we een oordeel, maar de spiegel absoluut niet. Haartjes niet goed, oei rimpels of wat dan ook. Kijk eens in de spiegel. Als je naar jezelf kijkt wie zie je dan? JIJ in het hier en NU.

Misschien zoeken we het geluk wel, maar zoals Depeche mode in haar liedje Personal Jezus bezingt, is het misschien wel de angst om verlaten en alleen te zijn. Vele gedachten komen voort uit angst voor iets. Negatieve gedachten hebben de overhand. Als je dit al weet, waarom dan toch al die gedachten? Misschien kun je weer in contact komen met jezelf en alle negatieve gedachten laten gaan. Geluk is een passant en een negatieve gedachte is een passant. Probeer eens in contact te komen met jouw hart, jouw hoofd of jouw lichaam. Sta gewoon eens stil en stel jezelf de vraag:

WAT WIL JE HOOFD?

Besef dat je nooit alleen bent, maar samen met jezelf. Dat is ook de eerste stap van mediteren. Gewoon samen met jezelf zijn. Meer is het niet. Echt niet. Je bent het licht van jouw eigen ziel. Jij en niemand anders. En dat pure licht in jou zal je onderweg vergezellen. Jij en niemand anders.

Nu weer naar het oordeel goed of niet goed. Het streven is iets wat in jouw hoofd zit. Besef goed: “jij bent niet je gedachten.” Gedachten komen en gaan. Passanten en geen gasten. Het kan helpen als je jouw gedachten als wolken of wolkjes te zien. Wolkjes komen en gaan. Probeer de volgende oefening maar eens.

Ga zitten of staan.

Adem in en adem uit. Volg je adem maar eens een tijdje.

Laat je gedachten voor wat ze zijn.

Hou de aandacht bij jou zelf, jouw lichaam.

Adem in en adem uit.

Misschien is dat wel wat jouw hoofd wil. Zitten of staan met jezelf. Beseffen dat je samen met jezelf bent. Jij bent het licht van jouw ziel.

Mocht je een keer mee willen gaan met een mindfulness wandeling, met formele en informele oefeningen, lees dan volgende week mijn blog. Ik zal dan aankondigen waar ik ga wandelen.

Veel succes met oefenen. Het mooie van oefenen is dat je er elk moment van de dag opnieuw mee kunt beginnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s