Geheimen in het bos?

First an announcement for the Dutch viewers.

Bos baden op zondag  24 februari, 17 maart, 7 april, 5 mei, 26 mei, 23 juni, 7 juli, 28 juli 2019 van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Vertrek vanaf de parkeerplaats :

Boscafé ‘t Hijgend Hert’
Harles 23
6294 NG Vijlen

Zoals gebruikelijk vraag ik een bijdrage van € 5,= per persoon. Aanmelden mag. Stuur een e-mail naar Paul@paulsbuitencoaching.com en vermeld het aantal personen.

Geheimen in het bos.

Het bos is een mooie plek om te genieten van verse lucht en de overweldigende overdaad aan positieve energie. Het bos oordeelt niet en zal geduldig wachten totdat je haar weer verlaat.

Meestal gaan mijn blogs over de weldaad van het struinen door het bos. Hoe gezond het is om door het bos of in de natuur te gaan wandelen. De definitie van wandelen is voor mij niet zo van belang. Als ik ga wandelen dan kan het zijn dat ik een behoorlijk aantal kilometers onder mijn schoenzolen afleg, maar het kan zomaar zijn dat ik in alle rust en stilte ergens in het bos ga zitten en geniet van het zijn in het bos.

Niet iedereen heeft een bos in de buurt en dan is het zijn in de natuur het hoogst haalbare. Dat is helemaal geen drama. Ik kan ook genieten van het strand, de duinen, polderlandschap of velden. Buiten zijn is het belangrijkste. Ook zitten aan de rand van een veld heeft een heel heilzame werking op het lichaam.

De foto.

Dertig december 2018 was de titel van mijn blog: “Herdenken”. Vanaf die dag heb ik met briefje en kiezelsteen in mijn broekzak gewandeld om een mooi herdenkingsplekje te vinden voor twee lieve mensen die plotseling tijdens hun werk aan de gevolgen van een dramatisch ongeluk overleden. Ik zal nog even de twee lieve mensen in jullie herinnering oproepen.

Alexandra Brandes was met haar collega Madelon Daamen op weg naar een cliënt. Twee lieve mensen plotseling weg. De foto heb ik uit Brabants Dagblad. Links Alexandra en rechts Madelon.

Alexandra Brandes (42) en de 28-jarige Madelon Daamen

Het briefje met daarop de namen van Alexandra en Madelon heb ik afgelopen zondag toevertrouwd aan een boom. Omringd door de vergankelijke sneeuw ligt het briefje met steentje in een boomholte in het bos. Het bos zal er goed voor zorgen. Op 6 januari 2019 in mijn blog: “In 8 stappen met bos-baden starten” noem ik dit de oefening van wederkerigheid. De boom en ik hebben elkaar iets geschonken.

Geheimen?

Vaker kom ik in het bos geheimen tegen. As van overleden personen, briefjes, kunstwerkjes, gestapelde stenen, noem maar op. Je moet er wel aandacht voor hebben. Zolang het geen plastic of andere vervuilende zaken zijn, dan vind ik dit soort bosgeheimen wel mooi.

Ik kan dan gaan zitten en mij vanalles bedenken over wat het zou kunnen zijn, maar het blijft een geheim. Meestal wandel ik met respect verder. Zo zal het bos ook met respect verder gaan met haar leven. De levende wezens in het bos gaan ook verder met hun leven.

Nu is dit verhaal geen geheim meer, maar als over een tijdje iemand het briefje met de vervaagde namen zou vinden dan blijft het een geheim. Misschien aanzet tot een imaginair verhaal.

Wie aandacht heeft voor de omgeving zal ook vaker veranderingen in het landschap herkennen. Het verhaal is soms gruwelijk. Het bos heeft ook geheimen die nog niet onthuld zijn of die netjes door het bos bedekt zijn. Misdaden, slagvelden, slachtpartijen, enzovoorts. Bedekt en daardoor haast onzichtbaar.

Ik denk dan aan de landschapsveranderingen rond de loopgraven van Ieper in België. Nog steeds worden daar doden en resten gevonden van een wrede oorlog. Soms is het landschap daar met kuilen en heuveltjes bezaaid. Plekken waar gruwelijkheden hebben plaatsgevonden tijdens oorlogshandelingen.

In de recentere geschiedenis bijvoorbeeld Hürtgenwald. Als ik in de Eifel wandel dan kom ik landschappen tegen die in de laatste wereldoorlog veranderd zijn. Ook hier hebben de bossen geheimen die misschien wel nooit onthuld worden. De geheimen in het bos zijn vaak bedekt door bosgrond en vele doden zullen daar liggen zonder ooit gevonden te worden.

Elk stukje landschap heeft zo haar geheimen die nooit onthuld zullen worden. Misschien eer je het geheim wel door er te gaan wandelen. Als je een onnatuurlijke verandering in het landschap vind, dan mag jij je eigen imaginaire verhaal starten. Soms is het weten te gruwelijk voor ons denken.

Het bos.

Hoe meer ik lees en leer over het bos en de natuur, hoe meer er eigenlijk geheim blijft. Ook ik heb niet het antwoord op alle vragen. En ik kan mij nogal wat vragen bedenken voor het bos. Echter het bos zal er zijn zoals het is. Niet mooier en niet lelijker. Gewoon bos. De geheimen blijven geheimen. Bos blijft bos.

Als “Forrest Mind Guide” in opleiding leer ik bos en natuur in te zetten voor coaching. Tijdens de opleiding tot wandelcoach heb ik daarmee een start gemaakt. Het is de natuur met haar bossen, velden en struikgewassen die een gezonde en heilzame werking heeft op ons mensen.

Wil je kennis maken met de heilzame werking van het zijn in de natuur, neem dan contact op via Paul@paulsbuitencoaching.com of vul het contactformulier in op paulsbuitencoaching. Ook voor groepen geef ik bos-baden of forrest mind trainingen.

Het mooie van het geheim van het bos ontdekken is dat je er op elk moment van de dag opnieuw mee kunt beginnen.

Een gedachte over “Geheimen in het bos?

  1. Goedemorgen Paul, mijn ochtend wandeling tussen de regenbuien door heb ik er ook al op zitten, elke vrije dag heerlijk vroeg uit de veren om de natuur te zien wakker worden … vanochtend hadden onze gevleugelde het zwaar… veel wind waardoor de juiste richting niet altijd lukt… wel een mooi schouwspel om het te zien…fijne zondag en het wordt ook weer eens tijd om met jouw mee te wandelen..

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s