verbroken verbinding hoofd en lichaam

verbroken verbinding tussen hoofd en lichaam

Vorige week mijn overwegingen om te gaan stemmen voor de tweede kamer verkiezingen. Ik was daarin niet alleen, maar velen hebben een oproep gedaan om te gaan stemmen. Het resultaat is dat er meer dan 80% van de kiezers inderdaad de weg naar de stembus gevonden heeft. Je zou kunnen zeggen: ‘de verbroken verbinding tussen burgers en politiek is iets meer hersteld.’ De blog van deze week gaat echter over een hele andere verbinding.’

verbroken verbinding tussen hoofd en lichaam

De verbroken verbinding tussen hoofd en lichaam is vergelijkbaar met een bundel kabels, een bundel van verbindingen. Verbindingen die signalen geven en verbindingen die signalen ontvangen. Het in verbinding blijven van hoofd en lichaam is erg essentieel om als geheel mens te kunnen functioneren. Sommige ziektes kunnen verbindingen verbreken en dat wordt voor een buitenstaander zichtbaar. Vandaag wil ik het hebben over de verbinding van hoofd en lichaam. Hoe wij onszelf zo kunnen misleiden dat de verbinding tussen hoofd en lichaam verbroken wordt. Meestal merken we niet eens dat we verbindingen verbreken.

De Nederlandse uitdrukking: ‘Lopen als een kip zonder kop.’ Deze uitdrukking zegt veel over dat wat een ander aan jou zou kunnen zien als jij je verbinding tussen hoofd en lichaam verbroken hebt. Deze, blijkbaar zichtbare, verbroken verbinding kun je maar beter zelf herkennen. Het zou behulpzaam kunnen zijn als heilzame oplossing voor een niet helpende fase van jouw zijn. Oftewel ‘niet bewust zijn.’ Zelf betrap ik mij regelmatig op het kwijtraken van de verbinding tussen hoofd en lichaam.

bemerk de verbroken verbinding

Herken je dit? Je hebt ergens pijn, maar je negeert dat en gaat over tot de orde van de dag. Je hoofd stuurt op iets anders, maar je lichaam doet iets heel anders en jij gaat over tot de orde van de dag. Het bewust worden van deze verbroken verbindingen tussen hoofd en lichaam zijn belangrijke signalen dat je iets moet veranderen. Lichaam en geest zijn één geheel en niet twee losstaande entiteiten. Gewaar worden van de verbroken verbinding is een eerste stap.

De verbroken verbindingen van de foto zijn erg hard. Er is geen andere verbindingskabel meer te vinden. Zo gaat dat bij ons ook. Als we maar lang genoeg de verbindingen verbreken, dan is schade erg moeilijk of zelfs niet meer te herstellen. Als je bemerkt dat verbindingen verbroken worden, let dan op dat je niet te snel over gaat naar halve oplossingen die niet ertoe leiden dat verbindingen weer robuust hersteld worden. Dus. Als jij nu nog leest, dan ben je op zoek naar het herstel van verbindingen.

we zijn kunstenaars in het verbreken van verbindingen

Als reactie op allerlei dingen die we moeten gaan we ons haasten. We zijn ons dan niet meer bewust van waar we mee bezig zijn. Dit stress signaal kan in je hoofd en ook in je lichaam verborgen zitten. Je leeft onder druk erg in handige dagelijkse patronen, want het is fijn als je automatisch dingen kunt doen. Daar hoef je niet over na te denken. Hier ontstaat het bewust zijn van signalen.

Elke vorm van verlangen, afkeer, slaperigheid/dufheid, rusteloosheid of twijfel zijn momenten waarop enige alertheid op jouw verbindingen tussen hoofd en lichaam nodig is. Nodig, want het ‘kip zonder kop’ moment ligt op de loer. Ik begrijp als geen ander dat we proberen niet prettige dingen te vermijden en prettige dingen te omarmen. Echter. ‘In alles zit een barstje en daar schijnt het licht doorheen.’  https://wordpress.com/post/paulvanvenrooij.wordpress.com/559

wat het ook is, het is ok

Als je merkt dat hoofd en lichaam als het ware gescheiden zijn, het kip zonder kop moment, dan heb je een eerste belangrijke stap genomen. Hoe gaat dit nu verder? En nou dan? Dit zijn de momenten waarop de meditatie jou kan helpen weer één te worden. Wordt bewust van dit moment. Ga eens rustig zitten, liggen of staan en geef jezelf een goed raad. Wees de helper van jezelf. Concentreer je op de ademhaling. Verken wat jouw hoofd denkt en ontdek of het ook wel waar is. Verken wat jouw lichaam aangeeft en ontdek of het ook wel waar is. Je stap bewust uit je hoofd en luistert naar je lichaam. Je stapt uit je lichaam en luistert naar je hoofd.

Prettig of onprettig. Welke sensatie dan ook. Wat het ook is, het is ok!

En dan nu het herstel van de verbroken verbinding

Er is voldoende wetenschappelijk bewijs, en er wordt steeds meer wetenschappelijk bewijs ontdekt, dat meditatie helpt bij het herstel van verbroken verbindingen. Jij, je hoofd en lichaam zijn de enige voorwaarden voor een herstel. Ga maar eens met jezelf zitten, staan of liggen zonder een verlangen, afkeer, slaperigheid/dufheid, rusteloosheid of twijfel. Jij bent genoeg. Bewust zijn van wat zich aandient is voldoende.

Wat ervaar je op dit moment. Welke gedachten zijn er? Welke emoties zijn er? Welke fysieke gewaarwordingen zijn er? Alles wat zich aandient is ok. Wat het ook is, het is ok.

Het helpt als je in de meditatie oefent om steeds weer terug te keren naar jouw adem. Je adem is de metronoom die in elk mens aanwezig is.

Je hoeft alleen maar in stilte te gaan zitten, staan of liggen. Ga naar je adem en observeer wat zich zoal aandient. Je zult zien dat, na enige meditatieroutine verworven te hebben, jouw hoofd en lichaam weer de verbinding met elkaar aangaan of verbroken verbindingen herstellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s